Denník N

Postihnuté deti by nemali miešať so zdravými, povedal Zeman

Miloš Zeman. Foto - ČTK
Miloš Zeman. Foto – ČTK

Český prezident povedal, že nepodporuje spoločné vzdelávanie hendikepovaných a nehendikepovaných detí. Je to škandalózne vyjadrenie, hovorí odborníčka.

Český prezident Miloš Zeman si nemyslí, že by sa postihnuté deti mali vzdelávať spolu so zdravými. Povedal to podľa iDnes.cz v stredu na návšteve v Rehabilitačnom centre v Brandýse nad Orlicí.

„Vôbec sa mi to nepáči a som proti,“ povedal, keď sa ho spýtali na inkluzívne školstvo, teda snahu zaraďovať postihnuté deti k nepostihnutým.

„Zlúčenie hendikepovaných detí s tými nehendikepovanými je nešťastie pre obe skupiny. Deti sú oveľa šťastnejšie, keď sú umiestnené v rovnocennej komunite,“ povedal Zeman podľa portálu.

Neznalosť prezidenta

Viacerí odborníci slová Zemana odsúdili ako nesprávne.

„Tento výrok svedčí o úplnej prezidentovej neznalosti, možno i nejakom mechanickom prenášaní stereotypov z minulosti,“ povedal pre Lidovky.cz Jan Michalík z Ústavu špeciálnopedagogických štúdií Univerzity Palackého v Olomouci.

Predsedníčka Českej odbornej spoločnosti pre inkluzívne vzdelávanie Klára Laurenčíková označila výroky prezidenta za „škandalózne“.

„Je neuveriteľné, že niekto v súčasnej dobe môže zastávať taký zastaralý názor, protichodný tomu, čo ukazujú moderné vzdelávacie systémy. Všetky dostupné údaje tvrdia pravý opak prezidentovho výroku, teda že inklúzia je veľmi obohacujúca a prospešná pre obe skupiny detí,“ povedala pre Lidovky.cz.

Fajčiť od 27

Nie je to prvý Zemanov kontroverzný výrok týkajúci sa detí. V roku 2013 na návšteve továrne na cigarety v Kutnej Hore povedal, že deti môžu pokojne od 27 rokov fajčiť.

„Ja som začal fajčiť až ako 27-ročný, keď sa môj organizmus už úplne vyvinul a tabak voči nemu nebol nebezpečný. Dovoľte, aby som vašim deťom odporučil obdobný postup. Aby počkali 27 rokov a potom fajčili celkom bez rizika,“ povedal vtedy Zeman podľa portálu Lidovky.cz.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie