Denník N

Krajský súd: Vyšetrovatelia NAKA nič protiprávne neurobili. Ich podozrenia voči inšpekcii boli oprávnené

NAKA pri zásahu v Žiline. Foto - Facebook Polície SR
NAKA pri zásahu v Žiline. Foto – Facebook Polície SR

Neformálne diskusie na pracovisku sú bežné aj na Krajskom súde v Bratislave, odkázal senát Magdalény Blažovej. O odposluchoch vyšetrovateľov, ktoré nahrala inšpekcia, povedal, že sú v ich prospech.

Podozrenia elitných vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) voči tímu vyšetrovateľky Diany Santusovej na policajnej inšpekcii boli vážne a oprávnené. Vyplýva to z rozhodnutia Krajského súdu v Bratislave, ktorý prepustil z väzby na slobodu 1. októbra štyroch vyšetrovateľov. Ján Čurilla, Pavol Ďurka, Milan Sabota a Štefan Mašin do zadržania pracovali na najvážnejších korupčných prípadoch spojených s bývalým vedením polície za Smeru a s oligarchami.

Obvinení boli zo zneužitia právomoci verejného činiteľa, a to preto, že chystali uznesenie o začatí trestného stíhania, ktorým mali spustiť vyšetrovanie korupčných podozrení na inšpekcii. Prokurátor bratislavskej krajskej prokuratúry Juraj Chylo tvrdil, že uznesenie písali na základe vykonštruovaných skutkov. Motívom podľa Chyla bolo zdiskreditovanie Santusovej tímu.

Krajský súd teraz povedal, že z výsluchov obvinených a dôkazov nič také nezistil. Vylúčil, že by si niečo účelovo vymysleli, či vyfabulovali. Naopak, senát v uznesení opisuje operatívne informácie, ktoré vyšetrovateľov viedli k začatiu trestného stíhania. A na tom, že sa medzi sebou rozprávali o tom, ako napíšu uznesenie o začatí trestného stíhania a ako ho budú kvalifikovať, nevidí senát krajského súdu nič protiprávne.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna v polícii

Slovensko

Teraz najčítanejšie