Denník N

Pretekov je priveľa. Netuším, ako Vlhová dokázala odjazdiť všetky, hovorí víťaz Svetového pohára Pinturault

Alexis Pinturault obhajuje veľký glóbus. FOTO - TASR/AP
Alexis Pinturault obhajuje veľký glóbus. FOTO – TASR/AP

Roky bol v tieni Marcela Hirschera. Vo Svetovom pohári skončil dvakrát druhý a trikrát tretí, zatiaľ čo Hirscher vyhral osem veľkých glóbusov. Na rivalitu s legendou sa však nesťažoval. Tvrdí, že ho spravila lepším lyžiarom.

30-ročný Francúz Alexis Pinturault sa v minulej sezóne konečne dočkal veľkého glóbusu. Obhajobu začína nedeľným obrovským slalomom v rakúskom Söldene.

Vo štvrtok mal v dejisku tlačovku, na ktorej odpovedal aj na otázku Denníka N o Petre Vlhovej.

Pinturault hovorí:

  • prečo by nikdy neabsolvoval takú sezónu ako vlani Petra Vlhová;
  • čoho sa obáva na olympiáde v Pekingu;
  • ako sa po najlepšej sezóne musel odstrihnúť od lyžovania.

Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) vyradila alpskú kombináciu z programu Svetového pohára. Bývalý lyžiar Ivica Kostelić povedal, že tým zničila storočnú históriu. Aký je váš názor?

Kombinácia bola vždy súčasť nášho športu a vyhrávali v nej veľké hviezdy. Nepovedal by som teda, že je to dobré, ale neustále sa treba pozerať dopredu. Musíme sa sústrediť na najsilnejšie disciplíny, ktoré pritiahnu najväčší záujem divákov. To je kľúčové pre každý šport. Lyžovanie sa neustále vyvíja, kedysi nebolo v programe ani super-G. Až budúcnosť ukáže, či sme sa teraz pohli správnym smerom. Možno kombináciu netreba rušiť, ale len zmeniť. Určite však nepridávajme viac pretekov. Každý lyžiar vám povie, že ich je priveľa. Možno sa však dá zmeniť systém.

Viete, ako ho zmeniť?

Ja nepracujem pre FIS. Ako športovec môžem povedať len pár nápadov. V každom prípade, nesmieme zabudnúť na to, že veľký glóbus je ocenením všestrannosti a o to nemôžeme prísť, pretože by to bola pre lyžovanie katastrofa.

Aký máte názor na nového prezidenta FIS Johana Eliascha?

Vieme, čo sa mu podarilo s firmou Head. Zdalo sa, že postupne zanikne, a dnes je to jedna z najväčších športových značiek. FIS sa musí zmeniť a premýšľať viac biznisovo. Johan toto vnímanie môže priniesť. Uvidíme, či ho zvládne aj presadiť, pretože FIS je pomerne veľká organizácia a Johan na rozhodovanie nie je sám.

Tvrdíte, že pretekov je priveľa. Čo potom hovoríte na to, že Petra Vlhová odjazdila v minulej sezóne všetkých 31?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lyžovanie

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie