Denník N

Preplatili nás. Šéf športu RTVS Hajko aj o tom, prečo už nebudú vysielať všetky Vlhovej preteky

Matej Hajko. Foto - RTVS
Matej Hajko. Foto – RTVS

Športové práva sa často predávajú krížom-krážom, hovorí Matej Hajko, komentátor a šéf Sekcie športu RTVS.

„Aktuálne Svetové poháre, ktoré nemáme, boli v balíku s MS v hokeji od roku 2024, o ktorom sme rokovali roky vopred. Práva máme na všetky, ktoré sa dejú v Rakúsku a vo Švajčiarsku“ hovorí.

Hajko v rozhovore rozpráva aj o tom:

  • prečo si treba priplácať za miesto vyhradené v mixzóne;
  • že tešenie sa z chýb súperov slovenských športovcov je už za čiarou;
  • v akom bode je spustenie športového kanálu.

Ako ste prišli o väčšiu časť pretekov Petry Vlhovej vo Svetovom pohári?

Prísť o niečo môžete, iba keď to vlastníte, my sme preto o nič neprišli. Trh sa nejako vyvíja, licencie sa nakupujú na nejaké obdobie, a keď sa skončia, sú voľne na trhu.

Na ako dlho sa dajú kúpiť práva na vysielanie lyžiarskeho Svetového pohára?

Tam je to mimoriadne komplikované – predáva ho viac subjektov. Navyše v každej krajine, kde sa Svetový pohár koná, sú iné pravidlá pri predávaní licencií; zazmluvňuje sa aj podľa disciplín. A na aké obdobie? Od jedného po štyri roky, je to veľmi individuálne.

Takto pred tromi-štyrmi rokmi sme napríklad zariskovali, keď sme kúpili práva aj na obrovský slalom, dovtedy sme vysielali len slalom. Mali sme len Veroniku Velez-Zuzulovú a v tom čase ešte pomerne neznámu mladučkú talentovanú juniorskú majsterku sveta Petru Vlhovú. Mohla uspieť, no nemusela. Nevedeli sme, či vôbec bude jazdiť obrovský slalom, ale mali sme indície, že by mala. A keď ho začala jazdiť aj vyhrávať, vydýchol som si, že nešlo o vyhodené peniaze, ale naopak.

Bežný divák, ktorý chce doma v obývačke šťukať ovládačom a sledovať šport, prirodzene nemá predstavu, ako sa takéto licencie nakupujú. Nie je to tak, že prídete do obchodu a poprosíte o všetky preteky Petry Vlhovej alebo Petra Sagana. Nakupujeme dopredu často s mnohoročným predstihom bez toho, aby sme mali istotu, že sa v pretekoch slovenský športovec objaví.

Aby som sa vrátil k podstate otázky: pochopiteľne, chceli sme mať úplne všetko. Športové práva však majú svoje špecifiká. Nechcem priamo povedať, že sa predávajú v nelogických balíkoch, ale často sa spolu ponúkajú športy krížom-krážom. Aktuálne Svetové poháre, ktoré nemáme, teda všetky okrem tých, čo sa dejú v Rakúsku a vo Švajčiarsku, boli v balíku s MS v hokeji od roku 2024, o ktorom sme rokovali roky vopred.

Pokiaľ ide napríklad o práva na zjazdy, tie ste si museli tiež kúpiť všetky, hoci ste nevedeli, či sa na všetkých zúčastní Petra Vlhová?

To sa nám podarilo dosť skoro vopred a mali sme to tak až do predchádzajúcej sezóny. Mohli sme si vyberať, ktoré preteky odvysielame, čo bola pre nás dobrá pozícia – vyberali sme tie najatraktívnejšie pre nášho diváka. Ďalší typ zmluvy, ktorú sme mali, potvrdzuje, že kúpiť televízne práva nie je ako kúpiť desať deka tresky.

Veronika Velez-Zuzulová napísala na svojom Instagrame, že na RTVS bude šesť pretekov Svetového pohára a olympijské hry. To sedí?

Nie, nekonzultovala to s nami. Som však

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lyžovanie

Médiá

Petra Vlhová

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie