Denník N

Ako budú hlasovať v referende Lajčák a zástupca angažovaných kresťanov?

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák s predchádzajúcim pápežom Benediktom XVI. Foto - Tasr
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák s predchádzajúcim pápežom Benediktom XVI. Foto – Tasr

Ako pristupujú k referendu šéf našej diplomacie Miroslav Lajčák a Juraj Šúst, predseda Spoločenstva Ladislava Hanusa, ktoré organizuje vzdelaných a angažovaných kresťanov?

Miroslav Lajčák, minister zahraničných vecí

Miroslav Lajèák

Zúčastníte sa 7. februára referenda, ktoré zorganizovala Aliancia za rodinu? 

Zatiaľ som sa definitívne nerozhodol.

Aké máte osobné vzťahy s homosexuálmi? Čo zvyknete hovoriť vašim dobrým známym, ktorí majú na konanie referenda a jeho otázky iný názor ako vy?

Ľudí rozlišujem na slušných a neslušných. Nezvyknem robiť rozdiely v prístupe k ľuďom len na základe toho, akú majú nálepku ohľadom ideologického vyznania, farby pleti či orientácie.

Účasť na voľbách či referende je vec osobného rozhodnutia každého občana. Nemusím nutne súhlasiť s ich dôvodmi a rozhodnutiami, ale rešpektujem právo každého na vlastný názor, aj keď je iný ako ten môj – pričom rovnaký prístup očakávam aj od ostatných.  A takúto filozofiu aplikujem aj na rozhovory o téme, ktorej sa týka blížiace sa referendum.

 

Juraj Šúst, predseda Spoločenstva Ladislava Hanusa

sust

Zúčastníte sa 7. februára referenda, ktoré zorganizovala Aliancia za rodinu? 

Zúčastním sa a budem hlasovať vo všetkých troch prípadoch kladne.

Aké máte osobné vzťahy s homosexuálmi? Čo zvyknete hovoriť vašim dobrým známym, ktorí majú na konanie referenda a jeho otázky iný názor ako vy?

Poznám niekoľkých homosexuálov a máme fajn vzťahy. Nikoho sa nesnažím nasilu presviedčať, ale ak je človek ochotný debatovať na túto tému, tak sa poteším a rád o tej téme diskutujem. Nepáči sa mi rámcovanie, že referendum je proti homosexuálom. Uznávam, že sa to tak dá vnímať, ale ja to vnímam skôr ako záležitosť inštitúcie manželstva a vecí, ktoré z nej vyplývajú. Nie, že by som teraz riešil LGBT komunitu a podobne. Ja konflikt vnímam tak, že oni vnímajú manželstvo inak ako ja. Ja ho vnímam, zjednodušene povedané, ako priateľský zväzok muža a ženy otvorený počatiu detí a ich výchove. Mám pocit, že pri pároch rovnakého pohlavia tá druhá časť môže a nemusí byť.

A vnímam tu rozdiel, že toto je manželstvo A a toto je manželstvo B. Aj pri debatách, ktoré vediem, sa snažím upriamiť pozornosť na to, že je tu rozdiel v chápaní, čo je manželstvo.

So svojimi blízkymi sa o tejto téme rozprávam, ale nemajú všetci rovnaký názor, niekedy vznikajú aj trošku ostrejšie debaty. Aj pri rodinnom obede sa o tom občas rozprávame. Nepovedal by som však, že moji blízki majú úplne opačný názor, je tam skôr pestrosť názorov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie