Denník N

Mikulec neodpovedá, kto a prečo dal desiatky tisíc eur na cestu do civilu odsúdenému bývalému šéfovi inšpekcie Szabóovi

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Adrián Szabó, bývalý riaditeľ Úradu inšpekčnej služby ministerstva vnútra, si začiatkom októbra vypočul právoplatný rozsudok. Špecializovaný trestný súd mu za prijímanie úplatkov a vynášanie citlivých informácií vymeral trojročnú podmienku s odkladom na päť rokov. K tomu ešte peňažný trest 25-tisíc eur, prepadnutie úplatkov a sedemročný zákaz vykonávania verejnej funkcie.

Szabó sa k trestným činom priznal, s prokurátorom sa dohodol na výške trestu a na pojednávaní povedal, že „s pokorou žiada, aby túto dohodu súd schválil“.

Keď si jeho trest rozmeníme na drobné, tá pokora bude zrozumiteľnejšia:

  • Szabóovi hrozilo niekoľko rokov za mrežami.
  • Odsedel si len dva mesiace vo väzbe.
  • Dostal podmienku, takže ďalšiemu väzeniu sa vyhol.
  • Prepadnutie úplatkov (dva telefóny a televízor) je zanedbateľné, ide o tovar, ktorý rýchlo stráca hodnotu.
  • Zákaz vykonávať verejnú funkciu počas siedmich rokov je skôr formálny, sotva by niekto na verejnú funkciu nominoval skorumpovaného človeka.

Z tohto výpočtu vyplýva, že najprísnejším trestom pre Szabóa by mohla byť pokuta 25-tisíc eur. Zdroj Denníka N z prostredia polície to však vyvracia, tvrdí, že tú pokutu zaplatil štát, presnejšie ministerstvo vnútra zo svojho rozpočtu. „Szabó odišiel do civilu s odchodným okolo 30-tisíc eur, ktoré vôbec nemusel a nemal dostať. Je absurdné, že ešte aj usvedčeného úplatkára takto veľkoryso odmeňujeme.“

Kto Szabóovi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna v polícii

Slovensko

Teraz najčítanejšie