Denník N

Demonštranti útočili tankom, policajti brutálne zbili aj nevinných. Ako nepokoje spred 15 rokov ovplyvnia kampaň v Maďarsku

Demonštranti na tanku T-34 23. októbra 2006 v Budapešti. Foto - TASR/AP
Demonštranti na tanku T-34 23. októbra 2006 v Budapešti. Foto – TASR/AP

Orbánovci pripravili veľkolepý thriller, v ktorom spracovali demonštrácie proti expremiérovi Ferencovi Gyurcsányovi v roku 2006. Vládny Fidesz urobí všetko pre to, aby predvolebnú kampaň v Maďarsku v čo najväčšej miere ovplyvnila politická minulosť krajiny.

Pojeb*li sme to. To je názov nového politického thrilleru, ktorý v týchto dňoch začali premietať kiná v Maďarsku. Tento výrok pochádza od Ferenca Gyurcsánya, dlhoročného rivala Viktora Orbána a bývalého premiéra, ktorý na jeseň 2006 uvrhol krajinu do obrovskej politickej krízy. Film vznikol s výraznou štátnou pomocou 800 miliónov forintov (asi 2,3 milióna eur) a jeho premiéru načasovali na 15. výročie veľkých nepokojov v Budapešti. Je to vlastne začiatok predvolebnej kampane, hlavným odkazom ktorej zo strany Viktora Orbána bude, že ľudia si musia vybrať, či sa chcú vrátiť do éry Gyurcsánya, keď Maďarsko ovládol absolútny chaos.

Gyurcsány je dnes na čele najsilnejšej opozičnej strany Demokratická koalícia a podľa Orbánovho naratívu riadi celú opozíciu, ktorá sa prvýkrát od roku 2010 spojila s cieľom poraziť Fidesz.

Orbánovci oblepili Maďarsko plagátmi o „Gyurcsányovej šou“ a spustili petíciu Stop Gyurcsány! Stop Karácsony!

Gergely Karácsony je ľavicový primátor Budapešti, ktorý bol favoritom na pozíciu lídra opozície, v primárkach však odstúpil v prospech pravicového kandidáta Pétera Márki-Zaya. Toto zaskočilo mašinériu Fideszu, jej ťaženie proti Gyurcsányovi však pokračuje.

Gyurcsányov prejav a útok na televíziu

Čo sa vlastne stalo v Maďarsku v roku 2006?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Viktor Orbán

Komentáre

Teraz najčítanejšie