Denník N

High 5ive: Nitra má novú identitu. Životom mesta vás prevedie opancierovaná ruka

Ukážka variability novej vizuálnej identity mesta Nitra. Zdroj - Andrej & Andrej a KHN Office
Ukážka variability novej vizuálnej identity mesta Nitra. Zdroj – Andrej & Andrej a KHN Office

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

„Nitra, milá Nitra, ty vysoká Nitra, kdeže sú tie časy, v ktorých si ty kvitla?“ Tak znie úvod znelky mesta Nitra z pera Ľudovíta Štúra. Dať si do oficiálneho sloganu apel na zlepšenie je dobrý ťah. A že k posunu od Štúrových čias dochádza, ukazuje aj aktuálny zdanlivý detail – výsledok súťaže na novú vizuálnu identitu mesta.

Pokrok je už v tom, že o komunikáciu mesta Nitra sa súťažilo a rozhodla odborná porota. Víťazstvo si odniesli dizajnéri Andrej & Andrej a KHN Office. Podľa ich návrhu bude život v meste komunikovať heraldická opancierovaná ruka, ktorá vstupuje do rôznych kontextov. Plusom je písmo vytvorené špeciálne pre mesto.

Konzervatívny a hravý zároveň. Patriotický, ale nie patetický. Takto víťazný návrh, ktorý je variabilnou hrou s erbom mesta, hodnotí porota. A ja sa pridávam.

*

Nie vždy o obrazovej podobe vecí, produktov, symbolov rozhodovali a tvorili ju profesionáli. Alebo bola mimo dosahu tých, ktorých sa týkala. Napríklad takí literárni autori. Môžu rozhodovať o tom, ako bude ich kniha vyzerať? Dnes to už, našťastie, často tak je. Alebo si kontrolu jednoducho vynútia.

Keď na začiatku 50. rokov Jack Kerouac písal svoj román Na ceste, ešte to tak celkom nebolo. No to mu nebránilo v tom, aby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie