Denník N

Malo dieťa pozitívny samotest? Spolužiaci sú ďalej v škole a nervozita učiteľov a rodičov rastie

Testovanie antigénovým samotestom. Zdroj - TASR
Testovanie antigénovým samotestom. Zdroj – TASR

Nepríjemné popoludnie, aké zažila nedávno Veronika, za posledné týždne zažilo už veľa rodičov školopovinných detí. Dcéru otestovala samotestom a ten ukázal pozitívny výsledok. Dcéra nemala žiadne príznaky a cítila sa dobre. Pár detí v škole však už malo pozitívny test, preto ju Veronika radšej otestovala.

Dcéra ostala doma, Veroniku však zaskočilo, keď jej škola oznámila, že všetci spolužiaci jej dcéry budú ďalej chodiť do školy, ako keby sa nič nedialo. Do karantény nastúpili, až keď Veronikinej dcére potvrdil covid aj PCR test. Medzitým už dcéra prišla o čuch, takže začínalo byť zrejmé, že menej spoľahlivý test, ktorý rozdáva pre školákov štát, sa tentoraz nemýlil.

Viac rodičov je z takéhoto postupu nervóznych. Dozvedia sa, že spolužiak ich dieťaťa má pozitívny antigénový samotest, no deti z tejto triedy chodia ďalej do školy. „Zdá sa mi to zvláštne. Načo máme z ministerstva školstva test, ktorý nám škola neuzná na to, aby sme nechali deti preventívne v karanténe?“ pýta sa Veronika.

Samotest treba verifikovať, stredoškoláci s ním podvádzali

Školy však v takýchto prípadoch nepostupujú svojvoľne, držia sa pravidiel nastavených v školskom semafore od ministerstva školstva.

„V prípade, že sa žiak otestuje domácim Ag samotestom a má pozitívny výsledok,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Školstvo

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie