Denník N

Nedeľná nekázeň: Synovia smetiarov a Syn Boží

Zrenovovaný Lennonov múr v Prahe. Foto – AP/Petr David Josek
Zrenovovaný Lennonov múr v Prahe. Foto – AP/Petr David Josek

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Nie je zlý strom, ktorý rodí dobré ovocie (Lk 6,43)

Východná politika Vatikánu a komunistický režim sa zhodli na troch menách, ktorými na jar 1973 obsadili „uprázdnené biskupské stolce“. Jeden z nich, trnavský biskup Július Gábriš, vysvätil prvých bohoslovcov bratislavského seminára. V slávnostnej kázni na jeseň 1973 okrem iného povedal diakonom, ich rodinám a priateľom dačo v tom zmysle, že hudobná kapela Beatles, to sú len synovia smetiarov z predmestia Liverpoolu a ich hudba nemôže byť dobrá, lebo zlý strom nemôže rodiť dobré ovocie.

Bola to ďalšia z kázní slovenských cirkevných činovníkov, pri ktorej som si vedel predstaviť svet bez nich.

Imagine!

Dnes je to 50 rokov od Lennonovej piesne.

Imagine!

Možno najhranejšia, najslávnejšia a najcitovanejšia pieseň všetkých čias! Jeden jej súčasný variant hovorí aj v šepotavom podaní Milana Lasicu: „A stále sa nám marí, že si tu s nami, John. A úsmev v tvojej tvári sa pridal k našim snom.“

Čo bolo prv? Dobré ovocie, ktoré dokazuje dobro svojho stromu? Alebo je úradný štempeľ na strome zárukou ovocia?

Východná politika Vatikánu priniesla katastrofu. Vyklčovala všetko, čo sa pokúšalo rásť, rodiť a riskovať v konkurencii inovatívnych motívov sveta.

Predstavte si, že raz budú všetci ľudia na celej zemeguli žiť v láske. Bez vojen, bez majetku a bez náboženstiev. Jednoducho žiť len v láske a z lásky.

Kto nám o tom hovorí? Gábrišov úrad? Lennonova predstavivosť? Ježišov sen?

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Nedeľná nekázeň

Komentáre

Teraz najčítanejšie