Denník N

NBÚ vedie bývalá dvojka Ficovho dôverníka Magalu. Odmieta, že sa zapojil do vojny v polícii

Riaditeľ NBÚ Roman Konečný. Foto - NBÚ
Riaditeľ NBÚ Roman Konečný. Foto – NBÚ

Vyšetrovateľ Ján Čurilla vypovedal o riaditeľovi NBÚ Romanovi Konečnom, že má blízko k trestne stíhanému Petrovi Koščovi. Konečný priznáva, že Košča pozná.

Kým pred niekoľkými týždňami vyzerala byť vojna v bezpečnostných zložkách záležitosťou NAKA na jednej strane a Úradom inšpekčnej služby na strane druhej – so zapojením rôznych úrovní prokuratúry –, dnes sa ukazuje, že sú v nej ďalší silní hráči. Po príslušníkoch SIS sa v prípadoch vynára aj Národný bezpečnostný úrad, ktorý rozhoduje o bezpečnostných previerkach a v prípade vyšetrovateľky inšpekcie Diany Santusovej aj o jej vyšetrení na detektore lži.

O úlohe NBÚ vo vojne medzi NAKA a inšpekciou vypovedajú obvinení vyšetrovatelia okolo Jána Čurillu. Ukazuje to rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave, v ktorom sa na viacerých miestach píše o neodôvodnenosti ich stíhania.

Čurilla napríklad vypovedá, že medzi podozrivými pri vyšetrovaní sú aj príslušníci NBÚ. Vypovedal tiež, že obvinený bývalý príslušník Peter Košč riadil kľúčového svedka proti vyšetrovateľom NAKA – bývalého šéfa operatívcov bratislavskej NAKA Jána Kaľavského – pri jeho výpovediach na inšpekcii. „Usmerňuje ho tak, aby účelovo vypovedal nepravdu o policajtoch NAKA, ktorí sa podieľajú na vyšetrovaní rozsiahlej korupčnej trestnej činnosti, kde medzi podozrivými sú príslušníci SIS, NBÚ a podobne.“

Vyšetrovatelia NAKA mali podľa Čurillu informáciu o tom, že Košč je v 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna v polícii

Slovensko

Teraz najčítanejšie