Denník N

Otvorila tému zneužívania a na Instagrame ju deti zaplavili správami. Aj mne sa to stalo, hovorí Zuzana Vačková

Foto - archív Zuzany Vačkovej
Foto – archív Zuzany Vačkovej

Zuzana Vačková je známa nielen ako herečka, ale aj na Instagrame, kde má viac ako 100-tisíc sledovateľov. Počas pandémie začala na sociálnych sieťach uverejňovať videá o sexuálnom zneužívaní, spolu so psychologičkou Máriou Tóthovou Šimčákovou hovorili o tom, ako zneužívanie detí vyzerá, kde všade sa deje a ako deťom pomôcť.

Postupne jej začali písať deti s podobnou skúsenosťou. „Najskôr si ma hlavne oťukávali, či mi môžu dôverovať. Napríklad mi napísali: To tofu musím najprv vysušiť, než ho dám piecť? Keď som odpovedala, tak potom rozhovor začali posúvať inam: A teta, môžem sa vás niečo spýtať?“, opisuje Vačková.

Zvyčajne deti požiadala o kontakt na ich rodičov a hovorila s nimi o tom, čo sa deje ich dieťaťu. „Nevolala som im, písala som im cez sociálnu sieť. Poprosila som ich o pár minút, na čo mi mnohí odpovedali, že nechcú kupovať žiadne krémy ani hrnce,“ opisuje herečka v rozhovore. „Mnohí tomu nechcú veriť, nevedia si predstaviť, že ich strýko, bratranec, sused alebo kamarát, ktorému dôverujú a pohybuje sa bežne po ich byte, môže zneužívať ich dieťa.“

Ako ste sa dostali k téme sexuálneho zneužívania?

Pred asi dvoma rokmi som si uvedomila, že ešte aj teraz v dospelosti mám často problém povedať nie. Keď sa niekedy dostanem do situácie, v ktorej som zaskočená nevhodným správaním môjho kolegu alebo niekoho dospelého, tak ma to tak šokuje, že neviem, ako reagovať. Väčšinou si potom hovorím: „Bože, Zuzana, prečo si to nechala tak? Prečo si mu nič nepovedala? Prečo si sa neohradila?“ Sú to len nejaké sexuálne narážky alebo dvojzmyselné vtipy. Niekedy je mi to nepríjemné, ale neviem to verbalizovať. A povedala som si, že ak sa neviem ohradiť ja, dospelá 50-ročná žena, tak ako sa musia cítiť deti, ktoré sú vystavované takýmto atakom? Premýšľala som, aké to v rodine majú ľudia, ktorí žijú s násilníkom alebo alkoholikom, aké to pre deti musí byť peklo.

Vtedy ste začali robiť rozhovory o zneužívaní so psychologičkou a uverejňovať ich online?

Dohodla som sa so psychologičkou Majkou Tóthovou, s ktorou sme o tejto téme hovorili, a zavesili sme to na internet. A kto si to nájde, ten si to nájde.

Stretli ste sa so sexuálnym zneužívaním vy osobne?

Napríklad si pamätám, že som šla na klavír okolo auta, na ktorom boli otvorené dvere. Mohla som mať asi 10 rokov. A nejaký pán v tom aute predo mnou onanoval a volal ma, aby som mu šla pomôcť. Bola som slušne vychované dievča, takže keď ma niekto zavolá a poprosí o pomoc, tak prídem a spýtam sa: „Čo potrebujete, ujo?“ Bolo to hnusné. Nikomu som o tom nikdy nepovedala. Keď som mala asi 14 rokov, tak som prvú pusu dostala od hnusného bradatého chlapíka v nákladnom aute, ktorý

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Rozhovory

Sexuálne zneužívanie

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie