Denník N

Ako Žilinka opäť predbehol súd a na čom postavil zastavenie stíhania Petra Brhela

Generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto N – Vladimír Šimíček
Generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto N – Vladimír Šimíček

Brat oligarchu z pozadia Smeru bol stíhaný po výpovedi svedka, že mu odovzdal úplatok 10-tisíc eur. Peter Brhel bol vonku z väzby už od apríla, Žilinkovo rozhodnutie však spôsobilo, že prípad sa už nemusí dostať pred súd.

Keď minulý týždeň generálny prokurátor Maroš Žilinka zrušil uznesenie o obvinení Petra Brhela, brata oligarchu z pozadia Smeru Jozefa Brhela, jeho obvinenie označil za „ukážkový príklad nedôvodného trestného stíhania len na základe výpovede spolupracujúcej osoby, ktorá nebola podporená ďalšími dôkazmi“.

Žilinka zároveň napísal, že takéto procesné postupy považuje za „škodlivé a v konečnom dôsledku aj vrhajúce tieň na inak zákonnú činnosť orgánov činných v trestnom konaní“.

Generálny prokurátor tak po prípadoch bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského a podnikateľa Jaroslava Haščáka videl aj v obvinení Petra Brhela porušenie zákona – a opäť využil paragraf 363.

Teraz už poznáme detaily argumentácie Maroša Žilinku a aj detaily prípadu, v ktorom ide o zastavené stíhanie brata oligarchu Jozefa Brhela.

Ako svedok z finančnej správy opísal, že odovzdal úplatok Petrovi Brhelovi

Svojím rozhodnutím však Žilinka aj v prípade Petra Brhela predbehol súdny proces, ktorý sa už blížil. Od jeho obvinenia uplynulo trištvrte roka.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauza Mýtnik

Maroš Žilinka

Slovensko

Teraz najčítanejšie