Denník N

Skúmali kompenzačné mechanizmy. Zistili, že počítanie kalórií pri chudnutí neplatí, ako sme si mysleli

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

nová štúdia naznačuje, že chudnutie pomocou fyzickej aktivity je ešte komplikovanejšie, ako sme si mysleli.

Výskum, na ktorom participovali desiatky vedcov z celého sveta, ukázal, že pri opakovanom cvičení sa v našom tele okrem spaľovania kalórií spúšťajú aj akési kompenzačné mechanizmy, ktoré očakávaný efekt chudnutia brzdia.

Výsledky navyše naznačujú, že spomínaný efekt priamoúmerne narastá s množstvom nadbytočných kilogramov u konkrétneho jedinca. Znamená to, že pre ľudí s nadváhou je chudnutie pomocou cvičenia ešte menej efektívne.

Konkrétne dáta ukázali, že bežný človek fyzickou aktivitou spáli približne 72 percent toho, čo by sme na základe vynaloženej námahy očakávali. U ľudí s nadváhou môže byť realita dokonca o 50 percent nižšia v porovnaní s očakávaním.

Štúdia však zároveň naznačuje, že uvedený problém je u každého individuálny a z veľkej časti ho podmieňujú špecifiká metabolizmu.

Odborníci konštatujú, že práve poznanie toho, ako náš metabolizmus reaguje na fyzickú záťaž, je kľúčom k efektívnemu cvičeniu s cieľom úpravy hmotnosti.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok. Posielame ho aj e-mailom, vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


Predstavte si matematický príklad: Bežec beží päť kilometrov, vďaka čomu sa jeho denný výdaj energie zvýši o 500 kalórií. O koľko sa jeho denný výdaj energie zvýši, ak na druhý deň v rovnakých podmienkach prebehne dvojnásobnú vzdialenosť?

Jednoduché! Predsa o 1000 kalórií, pomysleli by ste si a mali by ste pravdu. Aspoň z pohľadu matematiky. Lenže, ako sa zdá, pri chudnutí pomocou fyzickej aktivity matematické zákony úplne neplatia.

Nová štúdia naznačuje, že kým v prvom prípade sa denný výdaj energie skutočne zvýši o 500 kalórií, na druhý deň pri dvojnásobnej vzdialenosti už

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Radíme športovcom

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb, Veda

Teraz najčítanejšie