Denník N

Filozof G. M. Tamás: Orbán spravil zásadnú chybu, ktorú mu Maďari neodpustia

G. M. Tamás. Foto - Petra Szőcs
G. M. Tamás. Foto – Petra Szőcs

V Maďarsku prebieha vzbura mladých proti establišmentu, myslí si filozof G. M. Tamás. Nová generácia opozície chce podľa neho očistiť systém od korupcie, no očakávať môžeme skôr chaos a zmätok.

Maďari podľa filozofa a publicistu G. M. Tamása nedovolia návrat feudálnych pánov a panovnícke maniere Orbána berú ako závažnú urážku. Súčasná vláda si v budúcoročných voľbách môže zachovať moc pomocou nevyrovnaného volebného systému a štátneho a mediálneho aparátu, ktoré intenzívne šíria hoaxy o migrácii a LGBTQ propagande.

Prvý raz si však Orbán podľa neho nemôže byť svojím víťazstvom istý.

V rozhovore, ktorý vznikol v rámci projektu Denníka N Pozsonyi podcast, sa ešte dočítate:

  • či sa z nového lídra maďarskej opozície môže stať druhý Viktor Orbán;
  • prečo je nesprávne označovať Orbánovu politickú stratégiu za korupciu;
  • prečo je socializmus minulosťou, keď marxizmus prežíva rozkvet;
  • aká konzervatívna ideológia nahradila klasický nacionalizmus a aké hrozby v sebe skrýva.

Prekvapilo vás víťazstvo nezávislého kandidáta Pétera Márki-Zaya v opozičných primárkach?

Samo víťazstvo nie, lebo potom, čo sa Gergely Karácsony (primátor Budapešti a predseda ľavicovej strany Dialóg – pozn. red.) vzdal v jeho prospech, bolo jasné, že vyhrá. Medzi mladými však prebehla zaujímavá vzbura proti establišmentu. Je to veľmi silná generačná vzbura, ktorá sa v Maďarsku deje už tretíkrát. Najprv to bol Fidesz, ktorý začínal ako strana mladých demokratov. Podobné dojmy vyvolali neskôr strany LMP (ľavicovo-zelená strana, súčasť spojenej opozície – pozn. red.) a Momentum (liberálna strana, súčasť spojenej opozície). Péter Márki-Zay dnes takisto reprezentuje tých, ktorí sa cítia byť mimo establišmentu. V Maďarsku bol tento generačný problém vždy dôležitý. Čítal som práve veľmi zaujímavú úvahu od jedného významného intelektuála z Facebooku, v ktorom autor píše, že kto rozlišuje medzi pravicou a ľavicou, nemôže byť demokrat. Je to, samozrejme, hlúposť, ale dnes si to tak myslia mnohí. Nie je za tým nič iné než obvyklý maďarský a východoeurópsky odpor voči ideám, myšlienkam a filozofii.

O Márki-Zayovi ste nedávno povedali, že je homofóbny a protirómsky politik, čo ste potom trochu zmiernili. Márki-Zay vo svojom prejave po víťazstve v primárkach povedal, že si chce pritisnúť na hruď menšiny, Židov, Rómov i homosexuálov. Zmenilo to váš názor naňho?

Jasné, nie som taký nespravodlivý, že by som odignoroval, ak niekto zmení svoj názor. Povedal však veľa zarážajúcich vecí. Najzávažnejšie bolo, keď blízkeho rodinného príslušníka Viktora Orbána označil za homosexuála bez akýchkoľvek dôkazov. Nemal by to urobiť ani vtedy, ak by na to mal dôkazy; je to neakceptovateľné. Ako to zvykne robiť, ospravedlnil sa za to, stiahol to, ale neskôr to zopakoval. Jeho názory teda kolíšu, čo je však typické pre dnešnú maďarskú strednú vrstvu. Celá krajina podobne kolíše už tisíc rokov medzi západnými a východnými ideológiami. Ľudia síce vedia, že byť homofóbom nie je slušné, ale na druhej strane sú solidárni so svojimi spoluobčanmi, ktorí homosexuálov nemajú radi. Nie je to chyba Pétera Márki-Zaya – on je taký, akí sú všetci.

Je to pravicový, konzervatívny kandidát a charizmatický politik. Môže sa z neho stať nový Viktor Orbán, ak sa dostane k moci?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pozsonyi podcast

Rozhovory

Viktor Orbán

Svet

Teraz najčítanejšie