Denník N

Nahrali naozaj politika alebo je Fico už iba šéf?

Robert Fico. Foto N - Tomáš Benedikovič
Robert Fico. Foto N – Tomáš Benedikovič

Odpočúvanie politikov či novinárov je veľmi nebezpečné a môže ničiť krehkú rovnováhu demokracie, pri predsedovi Smeru naň však môžu existovať legitímne dôvody.

Odpočúvať politikov je podobne nebezpečné, ako odpočúvať novinárov. Odpočúvať politikov z opozície rovno smrdí snahou štátu zneužiť svoju moc na politický súboj a porážku oponenta.

Je to tak aj v prípade Roberta Fica? Máme istotu, že sa stále rozprávame o politikovi, a nie o šéfovi zločineckej organizácie?

Polícia tvrdí, že kameru na chatu nainštalovala so súhlasom súdu a v snahe usvedčiť pytliakov. O Ficovi a jeho kumpánoch vraj nevedeli. Veriť môžeme a nemusíme.

Po skúsenostiach s Gorilou je dôležité jediné: budú takéto dôkazy použiteľné aj na súde, kde sa budú rozoberať skutky Roberta Fica, alebo sa budú dať použiť iba tie z poľovačky?

Všetci, čo sa už dnes tvária, že nahrávky sú nepoužiteľné na čokoľvek iné, ako je podozrenie z pytliactva, iba blufujú. V tejto chvíli jednoducho nevieme. Ak však veríme v základnú schopnosť spoločnosti zlepšovať sa, mali by sme dúfať, že sa policajti aj prokurátori poučili a urobili to tentoraz tak, že o použití záznamov nebude sporu.

Aj v prípade, že by bola kamera nainštalovaná so súhlasom súdu a dokonca aj bez nejakých kľučiek a zástupných historiek, stále tu zostáva pochybnosť, či je v poriadku, aby sledovali politikov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Nahrávky na chate

Robert Fico

Komentáre

Teraz najčítanejšie