Denník N

Šéf advokátskej komory Karas: Nie sme škodná (+ video)

Minister spravodlivosti Viliam Karas. Foto N - Tomáš Benedikovič
Minister spravodlivosti Viliam Karas. Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Advokátsku komoru vedie necelý rok. Prevzal ju po Tomášovi Borecovi, ktorý bol v rokoch 2012 až 2016 ministrom spravodlivosti vo vláde Roberta Fica (Smer).

Nový predseda komory Viliam Karas odmieta porovnávať, za koho sa mali advokáti lepšie, či za Boreca alebo Márie Kolíkovej. V rozhovore s ním sa dočítate:

  • čo si myslí o vyjadreniach politikov k aktuálnym trestným kauzám;
  • akú zodpovednosť za nízku dôveryhodnosť justície majú aj advokáti;
  • čo robí komora s tými, ktorí škodia jej menu;
  • aké má komora vzťahy s ministerkou Kolíkovou;
  • prečo nesúhlasia s jej reformou.

Po zverejnení uznesenia Krajského súdu v Bratislave o prepustení vyšetrovateľov NAKA z väzby na slobodu prezidentka Zuzana Čaputová povedala, že títo policajti nielenže nemali byť vo väzbe, ale ani obvinení. Varovala aj pred tým, aby sa vyšetrovateľom bránilo v práci prostredníctvom ich kriminalizácie. Mnohí ju za tieto slová kritizujú. Čo si o nich myslíte vy? 

Vo všeobecnosti nie je vhodné, aby politici, a to vrátane tých vo vysokých štátnych funkciách, komentovali ešte neukončené konania, respektíve takto vstupovali do konkrétnych prípadov. Môže to byť precedens do budúcnosti a vytvára to tlak aj na iné prípady.

Mala sa zdržať komentára? 

Bola by tu vhodná zdržanlivosť.

Rovnako by ste zdržanlivosť očakávali aj od Roberta Fica, ktorý zase povedal, že sa treba pozrieť na pozadie tých troch sudkýň, ktoré o prepustení vyšetrovateľov rozhodli? 

Jednoznačne. Dostávame sa do situácie, keď máme mediálne rozhodovanie. Máme mediálny tlak na to, ako, čo a kto je spravodlivý, kto vinný alebo nevinný. Dostávame do zmätku celý národ. Je to veľmi kontraproduktívne, pretože tu máme ústavu, ústavné kompetencie a rozdelenie právomocí. Ak to začneme spochybňovať a každý si začne osvojovať kompetencie iného, presahovať ich, tak sa nám nakoniec rozvráti dom. Je to jednoduché pravidlo. Je to cesta do pekla.

Čo ste si pomysleli, keď ste videli Roberta Fica na pojednávaní s Dušanom Kováčikom a keď aj po vyhlásení rozsudku hovoril o politickom procese? 

Je to súčasť jeho politickej kampane a stratégie. Či je to šťastné, je na ňom a jeho rozhodnutí. Ja hovorím, že súdne procesy, osobitne tie trestné, treba odpolitizovať, držať ich na dištanc od politiky a nemanipulovať nimi verejnú mienku. Doplatí na to bežný občan, ktorý bude raz chcieť, aby sa v jeho veci rozhodlo spravodlivo, a nebude mať kto spravodlivo rozhodnúť.

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik sa do väzby dostal pred zhruba rokom v rámci očisty, ktorá tu prebieha. Vy sám ste v reakcii na túto očistu povedali, že ju vnímate tak, že už má zmysel napísať kvalitné podanie na súd. Platí to stále alebo to už opadlo? 

Neopadlo. Naozaj, objektívne, zo svojej praxe aj za posledné dva roky cítim ten posun aj v odvahe advokáta, aj v dôvere toho, čo píšete. Ideálny stav nie je nikde, ani vo svete, ani v Európe, ale naša krajina dospieva. Z detského veku sa dostáva do postpubertálneho, ale ešte je pred nami cesta k dospelej zrelosti.

Mám si to vysvetliť tak, že dovtedy ste vedeli, že u niektorých sudcov nemáte šancu na úspech? 

Som známy tým, že som verejne vystúpil, čo bolo už asi pred desiatimi rokmi, a povedal som, že v prípadoch, ktoré majú citlivejšiu hodnotu, existoval v určitých kruhoch takzvaný manažment súdnych konaní. Vystupoval som proti tomu. Aj som klientom veľakrát povedal, že túto vec neviem riešiť a neviem zabezpečiť, obráťte sa inam. Som presvedčený, že sa to vytesňuje, a to aj vďaka spoločenskej objednávke.

Očista mala obrovský vplyv aj na dôveryhodnosť justície, ktorá je na historickom minime. Veľa sa hovorí o sudcoch, prokurátoroch, ale aká je zodpovednosť advokátov za súčasný stav? 

S nomináciou na predsedu Slovenskej advokátskej komory som súhlasil a rozhodol som sa kandidovať preto, lebo som cítil, že pod pláštikom, pod dobrým úmyslom veci zlepšiť a posunúť sa ďalej sme začali paušalizovať a dehonestovať aj to, čo bolo dobré a hodnotné. Začali sme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Reforma súdnictva

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie