Denník N

V deň operácie mi zavolali, že zákrok sa odkladá. Nemôžu mi pomôcť, musia sa starať o covidových pacientov

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Niektoré operačné výkony sa znova odsúvajú. Skúsenosť mladej Bratislavčanky ukazuje, ktoré prípady sa dnes v nemocnici nepovažujú za akútne. Lekári hovoria, že je to aj dôsledok dlhodobého nedostatku zdravotníkov.

Keď Univerzitná nemocnica Bratislava minulý utorok oznámila, že z dôvodu pribúdajúcich covidových pacientov pristúpi k odkladu niektorých plánovaných operačných výkonov, Bratislavčanke Lenke (meno sme na jej žiadosť zmenili) ani nenapadlo, že sa to môže týkať aj jej. V správe sa hovorilo o „dočasnom preložení niektorých výkonov“ s dôvetkom, že sa to stane „iba vo výnimočných prípadoch“.

Na ďalší deň mala ísť Lenka na operáciu na urologické oddelenie na Kramároch. Na termín čakala od júla. So zbalenou taškou do nemocnice práve nastupovala do auta, keď jej zazvonil telefón. „Volali z nemocnice, že nemajú personál a operačné výkony sa odkladajú.“ Jednoducho: chýbajú im sestričky a majú plné oddelenie nezoperovaných pacientov, pretože anestéziológovia sa starajú o covidových pacientov.

Lenku tak zaradili medzi neakútne prípady, ktoré môžu počkať. Rozhodla sa preto porozprávať o priebehu svojho ochorenia, pre ktoré od marca užívala už osmoro antibiotík, stále berie lieky proti bolesti a má tráviace aj gynekologické ťažkosti.

„Viem, že mnohí ľudia sú na tom horšie ako ja, ale tiež si nemyslím, že moje problémy sú triviálne a netreba ich akútne riešiť. Výrazne ma obmedzujú v práci aj v osobnom živote,“ hovorí mladá žena, ktorá už musela dvakrát navštíviť psychologičku, lebo to psychicky nezvládala.

Denne brala lieky a bojovala s bolesťami

Lenkine zdravotné ťažkosti odštartovali na prelome februára a marca. Začali sa zápalom močových ciest, ktorý sa neúspešne pokúšali vyliečiť viacerí odborníci. „Mala som v močových cestách baktériu E. coli, ktorej sa stále nedarilo zbaviť,“ približuje Lenka.

Lekári jej postupne nasadili štvoro rôznych antibiotík. Prešla si rôznymi ordináciami, až kým sa dostala do súkromnej urologickej ambulancie. „Tam mi povedali, že mám

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Očkovanie proti koronavírusu

Zdravotníctvo

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie