Denník N

Bieloruský denník: Lukašenkobal (alebo čo sme sa dozvedeli zo správy o bieloruskom futbale)

Na futbalovom zápase Torpedo-BelAZ Žodzina a Belšina Babrujsk. Foto - TASR/AP
Na futbalovom zápase Torpedo-BelAZ Žodzina a Belšina Babrujsk. Foto – TASR/AP

Lukašenko osobne vyberá predsedu futbalovej federácie, športovcov využívajú na politické účely, ovplyvňovanie zápasov sa ignoruje.

Napriek masívnym represiám a zatýkaniam začali po zmanipulovaných voľbách Bielorusky a Bielorusi protestovať každú nedeľu proti režimu Alexandra Lukašenka. V ten istý deň nám píše svoj Bieloruský denník Maks z Minska. Vzhľadom na vyhrotenú situáciu, v ktorej sa ocitli miestni novinári, sme sa rozhodli, že nezverejníme jeho celé meno.

Po auguste 2020 v Bielorusku vznikla kritická potreba organizácií, ktoré by bránili práva rôznych občianskych skupín a pomáhali tým, čo prechádzajú represiami.

Jednou z takýchto organizácií je bieloruská Nadácia športovej solidarity pod vedením olympijskej medailistky v plávaní Aľaxandry Herasimeni.

Nadácia pre šport sa zaoberá nielen právnou a finančnou pomocou utláčaným osobám, ale aj pripravovaním správ o protiprávnom konaní v bieloruskom športe. Najnovšia správa sa týka bieloruského futbalu.

Hlavné body správy: Vedenie športových federácií, ktoré vždy odsúhlasí Lukašenko – UEFA už za to udelila sankcie. Netýka sa to len futbalu.

Lukašenkom odsúhlasené vymenovania trápia hokeji a dokonca aj šerm.

Menovanie rozhodcov a kluby pod kontrolou federácie. Všeobecne platí, že futbaloví rozhodcovia by mali byť nezávislí aj v rámci federácie. Rozhodovanie musí mať na starosti špeciálna komisia – píše sa to v konvencii UEFA o rozhodcoch, ktorú podpísalo aj Bielorusko.

Správa však opisuje prípady, keď do práce rozhodcov zasahovali ako kluby a samotná federácia, tak aj ministerstvo športu.

Všetci predsedovia futbalovej federácie mali „vzťahy“ so štátom. Šéfovia Bieloruskej futbalovej federácie boli v rôznych obdobiach v určitej miere spojení so štátnou prácou: šéf leteckého výboru, poslanec, štátny tajomník bezpečnostnej rady, dokonca aj vicepremiér. Futbalová federácia by mala byť vo svojej podstate verejnoprávnou organizáciou a zasahovanie štátu do jej činnosti je neprípustné.

Podpora lojálnych sudcov a prepustenie z práce tých, ktorí podporili požiadavky ľudu. Opäť sudcovia, ale trochu z iného uhla pohľadu. Správa naznačuje, že došlo k zásahom aj v rozdelení pracovnej záťaže medzi rozhodcami. Tí, ktorí podporovali požiadavky ľudu a netajili sa svojím občianskym postojom, mohli byť vylúčení na niekoľko po sebe nasledujúcich kôl.

Tí, ktorí zabezpečili víťazstvo správneho tímu, dostali prémie a boli povýšení.

Hráčov národného tímu vylúčili z prípadov ovplyvňovania zápasov. Podľa autorov správ zo súdnych procesov, v ktorých sa trestajú organizátori ovplyvňovania zápasov, vylúčili dvoch hráčov: Kirilla Pečenina z futbalu a Vadima Bočkača z plážového futbalu. Osobne sa za nich prihovoril predseda futbalového zväzu Vladimir Bazanov.

V správe však chýbajú odkazy na dokumenty a všetko sa zakladá na výpovediach svedkov. Z tohto dôvodu reakcia UEFA nemusí byť taká, akú jej autori očakávajú.

Naozaj je to tak?

O tejto správe sa mi podarilo porozprávať s niekoľkými bývalými a súčasnými hráčmi a trénermi. Okrem toho som sám niekoľko rokov pracoval pre jeden futbalový klub v Bielorusku a zažil som niečo zvnútra.

Pre všetkých mojich respondentov nebol obsah správy prekvapením. Niektorí z nich navyše poznajú viac faktov, ako sa uvádza v materiáloch pre UEFA. No žiadne listinné dôkazy neexistujú. Týka sa to najmä zasahovania do práce rozhodcov a otázok ovplyvňovania výsledkov zápasov.

V každom kole bieloruského šampionátu a vo všetkých ligách pod egidou Bieloruského futbalového zväzu sa podľa mojich respondentov prideľujú rozhodcovia, ktorí majú „pomôcť“ alebo naopak „skomplikovať život“ tomu alebo inému tímu.

Keď som pracoval vo futbalovom klube v Bielorusku, počul som veľa rečí o tom, že rozhodcovia „pomáhajú“ tomu-ktorému tímu, že federácia „ťahá“ ten-ktorý klub na určité miesto v záverečnom rebríčku. Poznáme prípady, keď rozhodcov menujú s tým, aby naisto zabezpečili prehru tímu – aby sa nezískal dostatočný počet bodov, napríklad na vstup do silnejšej ligy alebo na postup do zóny európskeho pohára.

Výsledok vyšetrovania manipulácie so zápasmi sa skutočne ukázal ako zvláštny. Keď vyšlo najavo, že sú do toho zapletení viacerí hráči, mnohí tréneri zaujali zásadný postoj: páchatelia by mali byť z futbalu vylúčení. Postupom času sa však ich rétorika zmenila. Tréneri, ktorí pred niekoľkými rokmi obzvlášť horlivo požadovali, aby bola cesta do futbalu navždy uzavretá pre tých, ktorí sa podieľali na manipuláciách so zápasmi, teraz žiadajú o skrátenie lehoty diskvalifikácie.

Aká môže byť reakcia UEFA?

Sankcie môžu byť rozličné. Od osobných sankcií voči funkcionárom bieloruského futbalu až po vylúčenie klubov Bieloruska z európskych súťaží a zastavenie financovania Bieloruskej futbalovej federácie zo strany UEFA.

Úprimne povedané, naozaj vážne sankcie sa zatiaľ zdajú byť nepravdepodobné.

Pre európskych futbalových funkcionárov môžu byť dôkazy nedostatočné (správa je totiž naozaj založená iba na výpovediach svedkov) a situácia okolo bieloruského futbalu nie je tak napätá, ako to bolo pri majstrovstvách sveta v hokeji v Minsku, ktoré sa nakoniec nekonali v Bielorusku.

Malé šance však znamenajú len to, že je potrebné ešte dôkladnejšie zbierať fakty a zaznamenávať porušenia, ktorých sa dopúšťajú stúpenci Lukašenkovho režimu. A približovať sa slobode v krajine – aj po malých krokoch, ktoré sú prístupné každému.

Z ruštiny preložila Diana Shvedová. Bieloruský denník vychádza s podporou SlovakAid.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Bielorusko a Lukašenko

Bieloruský denník

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie