Denník N

Výnimočná príležitosť pre Čechov a Slovákov

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Po dlhom čase budú mať oba naše štáty politicky príbuzné a demokraticky orientované vlády, je preto načase vytvoriť v strednej Európe demokratický tandem, akým bolo kedysi Československo.

V Česku sa v týchto dňoch valia davy ľudí na očkovanie, lebo od novembra už povinné testy pre nezaočkovaných pri vstupe do reštaurácie nebudú zadarmo. Na Slovensku sa za testy platí už dávno, ale očkovanie sa, naopak, spomaľuje. Ako si mohol T. G. Masaryk myslieť, že Slováci a Česi by mali tvoriť jeden národ, keď majú taký odlišný vzťah k peniazom a krčme?

Ale jeho myšlienka jedného štátu, ktorý vznikol 28. októbra 1918, bola vtedy správna. Československo bolo štátom stredne ťažkej váhy, ktorý susedné Poľsko aj Maďarsko museli rešpektovať. A Hitler dobre vedel, že jeho rozdelením si oba národy ľahšie podrobí.

Dnes sú Slovensko a Česko dva štáty malej váhy v pohyblivých pieskoch strednej Európy, ktorú ešte umenšujú svojou bezradnosťou. Poľsko aj Maďarsko vyzvali Európsku úniu na súboj, a keďže Bratislava aj Praha váhajú, strácajú na váhe.

Heger a Fiala

Výsledok parlamentných volieb v Česku by mohol dodať nové sebavedomie obom našim štátom, lebo po dlhom čase budú ich vlády politicky príbuzné: pravicové a mierne konzervatívne, ale zároveň demokratické. Tým sa dôrazne líšia od poľskej a maďarskej vlády, ktoré sú radikálne konzervatívne, ale zároveň autoritárske.

Premiér Eduard Heger a jeho budúci český partner Petr Fiala by si mohli porozumieť, lebo obaja sú veriaci konzervatívci. Problém je, že by ich to mohlo zvádzať aj k porozumeniu pre poľský a maďarský konzervativizmus.

Konzervatívna agenda maďarskej a poľskej vlády je však len okrajovým javom v oveľa významnejšom procese, ktorým je budovanie autoritárskeho režimu. Ten má s ideológiou málo spoločného a mohla by ho s rovnakou brutalitou presadzovať aj ľavicová vláda – nebolo by to po prvý raz.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Československo

Eduard Heger

Komentáre

Teraz najčítanejšie