Denník N

Mala päť rokov, bola ich jezídska otrokyňa a oni ju nechali zomrieť uviazanú na reťazi

Jennifer W. prichádza do súdnej siene vypočuť si verdikt v súvislosti so smrťou päťročného jezídskeho dievčatka. Foto: TASR/AP
Jennifer W. prichádza do súdnej siene vypočuť si verdikt v súvislosti so smrťou päťročného jezídskeho dievčatka. Foto: TASR/AP

Nemka Jennifer W., ktorá v roku 2014 ušla do Iraku a pridala sa k Islamskému štátu, bola doma odsúdená na 10 rokov väzenia.

Pred tromi rokmi prišla do rodného Nemecka, ale nemala v pláne tam zostať. Chcela sa vrátiť do svojho nového domova v meste Fallúdža v Iraku.

Zohnala si vodiča, ktorý ju mal odviezť až do Turecka. V aute sa rozrozprávala. Povedala mu o tom, ako v roku 2014 ušla a pripojila sa k Islamskému štátu, ako sa „vypracovala“ a stala sa príslušníčkou mravnej polície, s ktorou mlátila na ulici nevhodne oblečené ženy.

A aj o tom, ako jej manžel za trest priviazal nimi zotročené päťročné jezídske dievčatko na reťaz, vonku na priamom slnku v horúci augustový deň bez prístupu k vode, a jeho matku donútil, aby sa pozerala, ako dieťa umiera.

Nešlo však o obyčajného vodiča, ale o agenta v utajení. Nemku zatkli a po dva a polročnom súdnom procese odsúdili za zločiny proti ľudskosti na desať rokov väzenia. Rozsudok je prelomovým verdiktom v legislatívnom boji proti genocíde jezídov.

„Som vďačná nemeckým prokurátorom za to, že tento prípad vytiahli, a dúfam, že uvidíme viac globálnej snahy priviesť ISIS k spravodlivosti,“ povedala ľudskoprávna advokátka Amal Clooneyová z právneho tímu matky zavraždeného dievčatka,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie