Denník N

Čo sa deje v tele zaočkovaného, keď sa stretne s koronavírusom (tri scenáre)

Októbrový karnevalový sprievod v New Orleans. Išlo o prvé veľké podujatie v meste od začiatku pandémie. Zdroj - TASR/AP
Októbrový karnevalový sprievod v New Orleans. Išlo o prvé veľké podujatie v meste od začiatku pandémie. Zdroj – TASR/AP

Odborníci varujú, že počas zimnej sezóny sa s novým koronavírusom stretneme takmer všetci. Preto sme zisťovali, ako sa správa zaočkovaný imunitný systém, keď sa vírus snaží dostať do našich buniek, a čo zvyšuje pravdepodobnosť, že sa mu to podarí.

Pandémia zatiaľ ukazuje, že vakcíny chránia pred infekciou novým koronavírusom veľmi dobre, no nie stopercentne. Vakcína, ktorá by chránila na 100 percent, totiž neexistuje proti žiadnemu ochoreniu. S nárastom infekcií a výskytom nových variantov teda stúpajú aj počty plne zaočkovaných, ktorí sa koronavírusom nakazili.

S vírusovými časticami, ktoré vylučuje infikovaný človek, sa zdravý človek môže stretnúť najmä na miestach, kde nie je vždy nutný respirátor. Napríklad v reštaurácii, na plavárni či na rodinnej oslave.

V momente, keď sa zaočkovanému človeku takéto častice dostanú do tela, začína pracovať imunitná pamäť, ktorá sa mu po očkovaní vybudovala.

To, či bude mať vírus dosť času na to, aby spôsobil ochorenie covid-19 aj u zaočkovaného, do veľkej miery závisí od toho, ako rýchlo sa imunite darí likvidovať vdýchnuté vírusové častice a prvé nakazené bunky.

Aj zaočkovaný človek je v blízkosti infikovaného vystavený vírusovým časticiam. V tomto momente začína pracovať jeho imunitná pamäť, ktorá sa mu po očkovaní vybudovala. Ilustračná fotografia.  Foto – TASR

„Imunitná pamäť závisí od toho, aký výkonný je váš imunitný systém a koľko času prešlo od očkovania,“ hovorí imunológ Vladimír Leksa z Medicínskej univerzity vo Viedni a Ústavu molekulárnej biológie SAV.

Opisujeme preto tri scenáre: keď má človek dostatočný počet protilátok po očkovaní, keď má po očkovaní len bunkovú imunitu a keď nemá ani jedno.

Prvý scenár: dostatočný počet protilátok

Zdravý človek s plnou imunitnou odpoveďou, ktorý je niekoľko mesiacov po očkovaní, má len malú pravdepodobnosť, že sa nakazí.

„Je vysoká pravdepodobnosť, že ako následok očkovania má na slizniciach a v krvi ešte vysokú koncentráciu špecifických aj neutralizačných protilátok. Tie sa viažu na vírus a zabraňujú mu infikovať bunky,“ hovorí Leksa.

Takéto stretnutie s koronavírusom zostáva pravdepodobne bez následkov, i keď do úvahy treba brať aj veľkosť vírusovej nálože, ktorej bol zaočkovaný človek vystavený.

„Organizmus si môžeme predstaviť ako hrad,“ vysvetľuje imunológ.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Príroda

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie