Denník N

Prirovnávajú ich k náboženskej sekte. Union Berlín, úspešný príbeh z východného Nemecka

Oslavy postupu do bundesligy. Foto - TASR/AP
Oslavy postupu do bundesligy. Foto – TASR/AP

Novú Európsku konferenčnú ligu mnohí experti kritizovali ako súťaž, ktorá je v preplnenom kalendári zbytočná.

Pre niektoré kluby však znamená historický úspech. Patrí medzi ne aj nemecký Union Berlín, ktorý sa v tejto sezóne vrátil do európskych pohárov po dvadsiatich rokoch.

Union sa naposledy v Európe objavil v sezóne 2001/2002, keď odohral štyri zápasy v predkolách Pohára UEFA. Vtedy sa do súťaže dostal ako finalista Nemeckého pohára.

Teraz to dokázal náročnejšou cestou. V lete 2019 po prvý raz v klubovej histórii postúpil do bundesligy. V debutovej sezóne sa pohodlne zachránil a v tej druhej sa prebojoval práve do európskeho pohára č. 3.

Union je nielen veľkým prekvapením bundesligy, ale aj jedným z jej najfascinujúcejších klubov. Poznajú ho ako klub robotníkov, aj preto ho prezývajú „Eisern Union“ (Železný Union). Mnohých fanúšikov prilákal svojou unikátnou kultúrou a filozofiou, ktorou je byť čo najviac verný „čistote“ futbalu.

Klub chce zachovávať tradície. Jeho Stadion an der Alten Försterei má predovšetkým miesta na státie a nespĺňa požiadavky UEFA, preto Union svoje zápasy v Európskej konferenčnej lige musí hrávať na berlínskom Olympijskom štadióne, kde inak nastupuje mestský rival Hertha.

Duely so Slaviou Praha, Maccabi Haifa a Feyenoordom Rotterdam sú symbolom obrovského pokroku, ktorý sa Unionu v priebehu posledných dvoch dekád podaril.

Ide o prvý tím z východného Berlína, ktorý sa dostal do bundesligy. Aj preto jeho úspech presahuje rámec športu. Union mal od éry Nemeckej demokratickej republiky negatívny postoj k establišmentu, ale nedá sa celkom opísať ako futbalový klub, ktorý by slúžil ako nástroj na odpor proti komunizmu.

Redaktor nemeckého futbalového magazínu 11FREUNDE Christoph Biermann pre Denník N vysvetľuje: „Ten klub má veľa zvláštností. Podľa mňa je jediným skutočným východonemeckým klubom v bundeslige. Áno, aj RB Lipsko je technicky z Východného Nemecka, ale nemá takúto históriu. Union je jedným z príkladov úspešného východonemeckého príbehu – či už z politického, kultúrneho alebo ekonomického hľadiska. Východná časť Nemecka stále zaostáva a Union ukázal, že stále môže uspieť.“

Počas zápasu na ihrisku Feyenoordu. Foto – TASR/AP

Skončili vo väzení

Zároveň vyzdvihuje fanúšikov, ktorí sú podľa neho aj na nemecké pomery výnimoční. „Ľudia, ktorí klub riadia, majú pozadie najmä z obdobia NDR.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska konferenčná liga

Futbal

Ofsajd

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie