Denník N

Reforma nemocníc je potrebná, ale zdravotníkov vystrašil chaos okolo nej

Univerzitná nemocnica v Martine, Martin, Dennik N v Martine, Detské ARO, zdravotníctvo,
Univerzitná nemocnica v Martine, Martin, Dennik N v Martine, Detské ARO, zdravotníctvo,

Cesta k reprofilizácii nebola zvolená najšťastnejšie, politici potom využili blízkosť komunálnych volieb a odpor bol nevyhnutný.

Autor je lekár, NsP Považská Bystrica

Bez ohľadu na to, o čom reforma zdravotníctva je, čo je jej podstatou, ako sa volá, kto a kedy ju predkladá, opakovaný pokus o jej uskutočnenie vždy narazí na odpor časti politického spektra, ktoré sa viac než vízii o lepšej budúcnosti venuje svojmu populistickému sebaklamu. Tragédiou je, že politikov s víziou je na Slovensku ako šafranu, a ak aj niečo ponúknu, masa krátkozrakých populistov ich sfúkne.

Problémom aktuálne predkladanej reformy zdravotníctva, ktorú nešťastne nazývame plánom reprofilizácie, je dokonale zbabraná komunikácia a načasovanie. Kombinácia uniknutého zoznamu zariadení, ktoré mali prejsť radikálnou reprofilizáciou, a obdobia, keď máme pár mesiacov pred komunálnymi voľbami, sa inak ako odporom ani skončiť nemohla.

Komunálni politici so sebavedomím leva a nulovým programom si môžu mädliť ruky. Keď to navyše spojíme s pandémiou, ktorá demaskovala agóniu slovenského zdravotníctva, v ktorej mnohí lekári a sestry hľadajú dôvody, prečo doteraz neodišli, horší čas na ďalšie zneisťovanie asi ani nemohol byť. To, že reforma nemá podporu ani niektorých koaličných partnerov, je len vrcholom ľadovca beznádeje.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Reforma nemocníc

Komentáre

Teraz najčítanejšie