Denník N

Hlavný hygienik Mikas: Pri demonštrácii sme uzatvorili vchod, aby sme ochránili zamestnancov

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ján Mikas sa s políciou radil, ako má reagovať na prípadné útoky. Podal aj trestné oznámenie pre demonštráciu, na ktorej útočili na jeho maketu.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Hlavný hygienik Ján Mikas posledné mesiace verejne nevystupuje. V druhej vlne ohlasoval takmer všetky opatrenia, dnes hovorí, že bolo nevýhodou oznamovať väčšinu zlých vecí. Po dlhom čase Denníku N poskytol rozhovor.

Ján Mikas v ňom hovorí o tom:

  • či mal ochranku a ako znášajú útoky a demonštrácie jeho rodina a kolegovia,
  • prečo menej verejne vystupuje,
  • ale aj o tom, či by bol účinný lockdown
  • a aký vývoj predpokladá po Dušičkách.

Posledné mesiace vás nebolo takmer vidieť. Nechodili ste na tlačové besedy, nemali verejné vyjadrenia. Prečo ste sa stiahli z verejných vystúpení?

Nehodnotil by som to tak, že som sa stiahol z verejných vystúpení. Každodenne dávame stanoviská, odpovede na otázky, sústredil som sa na prácu. Nebolo ma možno vidieť na tlačových besedách. Pán minister tlmočí všetky aktuálne veci na pravidelných tlačovkách a s ním aj s pánom Mišíkom z ministerstva som v kontakte. Dohodli sme sa, že takto budeme vystupovať. Som informovaný a diskutujeme o veciach, ktoré odznejú.

Ešte vo februári ste povedali, že sa vám vyhrážali smrťou a báli ste sa o rodinu. S políciou ste riešili rôzne vyhrážky. Vyriešilo sa niečo za tých 8 mesiacov?

Útoky boli aj potom. Nedá sa povedať, že by som mal úplný strach, no určité obavy a myšlienky sú stále. Ťažko deťom vysvetliť, prečo sa niekto vyhráža smrťou zdravotníkom alebo mne ako hlavnému hygienikovi. Aj moje deti, aj moja rodina to vnímajú.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Rozhovory

    V redakcii

    • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
    • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
    • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
    • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie