Denník N

Mýty o EÚ: Únia zablokovala Sputnik

Deň po vianočných sviatkoch 2020 sa v Európe začali objavovať prvé fotografie ľudí, ktorí dostali vakcínu proti covidu. Niekde to boli politici či známe osobnosti, inde bežní ľudia a najmä zdravotníci, ktorí proti vírusu bojovali v prvej línii.

Európska únia stanovila 27. december za deň, keď sa rozbehne vakcinačná kampaň v 27 členských štátoch. Spoločne, aby sa ukázala jednota, ktorá bola hlavnou myšlienkou pri nákupe vakcín. Niektoré štáty nepočkali a prvé dávky podali o deň skôr.

Napríklad Maďarsko či Slovensko, kde sme počas druhého sviatku vianočného mohli sledovať zábery, ako vakcínu proti covidu dostali členovia konzília či hlavný hygienik.

Očkovalo sa vakcínou od firmy Pfizer/BioNTech, ktorú Európska lieková agentúra (EMA) schválila len niekoľko dní predtým. Začiatkom januára 2021 dostala zelenú aj očkovacia látka od Moderny, neskôr nasledovali vakcíny od firiem AstraZeneca a Johnson & Johnson.

Ruská vakcína Sputnik V medzi schválenými vakcínami nebola. Súhlas od EMA nemá dodnes. Rusko za tým vidí politiku a negatívnu kampaň od EÚ, a tak to prezentuje aj vo svojej propagande. Únia tieto dezinformácie odmieta a Moskve vyčíta, že vakcínu využíva ako nástroj hybridnej vojny.

Ako sa to začalo

Rusko už v máji 2020 oznámilo, že jeho vedci vyvinuli vakcínu proti covidu, ktorá je efektívna a nemá závažné vedľajšie účinky. O tri mesiace neskôr ju schválilo, hoci v tom čase neprebehla tretia fáza klinických štúdií.

Vo veľkom sa ňou v Rusku začalo očkovať 5. decembra a Moskva ju začala ponúkať aj zahraničiu. Ako prvé sa ozvali Bielorusko a Argentína. EÚ sa držala vakcín od západných výrobcov, ktoré už mala zazmluvnené.

Na otázky, či by sa medzi ne mohol zaradiť aj Sputnik V, predstavitelia Únie odpovedali, že sa to pokojne môže stať. Stačilo, aby ruská vakcína splnila kľúčovú podmienku, ktorá platila aj pre západné vakcíny – schválenie Európskou liekovou agentúrou.

A práve tu sa objavil spor, ktorý výrazne urýchlil šírenie dezinformácií, ktoré súviseli so Sputnikom.

Požiadali či nepožiadali?

Predtým, ako sa dostaneme ku konfliktu medzi EÚ a ruským investičným fondom (RDIF), sa pristavme pri Európskej liekovej agentúre.

EMA vznikla v roku 1995 a jej hlavnou úlohou je hodnotenie, dohľad a kontrola bezpečnosti liečiv. Pôsobia v nej experti, ktorí posudzujú liečivá pre celý úniový trh. Namiesto schvaľovacích procesov v jednotlivých krajinách tak stačí, aby liek alebo vakcína prešli hodnotením v európskej agentúre, ktorá má väčšie kapacity a je aj zárukou transparentnosti.

Výrobca agentúre predkladá predpísaný súbor dokumentov, ktoré dokladujú bezpečnosť, kvalitu a účinnosť liečiva. EMA ich vyhodnotí a rozhodne, či odporučí, aby sa vakcína alebo liek v Európe používali.

Za normálnych okolností sa týmto procesom nevenuje veľká pozornosť. Počas pandémie sa to zmenilo.

Zároveň stúpol aj tlak na to, aby EMA vakcíny vyhodnocovala rýchlejšie. Preto s výrobcami komunikovala už počas vývoja a testov očkovacích látok proti covidu. Potom ich priebežne vyhodnocovala (rolling review). Výrobcovia jej postupne dodávali informácie a potrebné dokumenty, aby sa urýchlilo uvedenie vakcíny na trh.

O tom, že tento postup zvolili aj výrobcovia Sputnika, 9. februára informovala ruská štátna agentúra RIA Novosti. Formulár vraj odoslali 29. januára a dostali aj oficiálne potvrdenie od EMA, že žiadosť bola prijatá.

EMA to o deň neskôr dementovala. Uviedla, že žiadnu žiadosť nedostala, no s výrobcami komunikuje a poskytuje im odborné poradenstvo. V tomto bode sa prestrelka oficiálnych stanovísk začala zamotávať, RDIF totiž na Twitteri zverejnil screenshot zo systému, do ktorého žiadosť o schválenie nahral.

Problém bol v tom, že išlo o systém, ktorý sa nepoužíval od roku 2015. Ruské štátne médiá túto skutočnosť zamlčali a informovali iba o tom, že na ťahu je teraz EMA.

Vakcína a geopolitika

Priebežné hodnotenie Sputnika sa napokon začalo 4. marca, no v tom čase sa už naplno ukázalo, prečo niektorí politici a analytici ruskú vakcínu označili za nástroj hybridnej vojny. Informačný priestor bol zahltený rôznymi verziami toho, či a kedy RDIF požiadal o schválenie.

Okrem toho sa už šírili dezinformácie, že EMA, respektíve EÚ, klame a v skutočnosti nechce, aby sa v Únii očkovalo ruskou vakcínou. Pridali sa aj niektorí európski politici, ktorí tlačili na agentúru, pretože chceli urýchliť očkovanie proti covidu v Európe.

Naratívy, ktoré sa šírili o Sputniku, mapovala aj Európska služba pre vonkajšiu činnosť (EEAS). Vo svojej aprílovej správe písala, že ruskí predstavitelia využívajú dezinformácie, aby vytvorili obraz, že EÚ sa snaží sabotovať ruskú vakcínu.

Úniu vykresľovali ako nevďačníka, ktorý ide proti ruskej vakcíne z politických dôvodov. EMA podľa nich naschvál zdržiavala proces schvaľovania.

Išlo o taktiku, ktorej súčasťou bolo aj spochybňovanie EMA a snaha podkopať európsku jednotu pri nákupe vakcín a očkovacej kampani. Do istej miery sa im to podarilo. Od 12. februára Sputnik používalo Maďarsko, začiatkom marca ju nakúpilo Slovensko a zvažovali to aj ďalšie štáty.

Ilustračné foto – TASR/AP

Čo hovorila EMA

Odborníci z EMA od začiatku odmietali teórie o spolitizovanom rozhodnutí. Šéfka agentúry Emer Cookeová vravela, že schválenie vakcíny by bolo dobrou správou, no všetko závisí od výsledkov preverovania. Na to, ako rýchlo to prebehne, má vplyv aj samotný výrobca.

Podľa EMA je proces rovnaký pri všetkých vakcínach bez ohľadu na výrobcu. V procese priebežného hodnotenia sú momentálne štyri vakcíny vrátane látky od americkej firmy (Novavax). V polovici októbra tohto roku svoju žiadosť stiahla nemecká firma CureVac.

Pri oboch sa tento proces začal o mesiac skôr ako pri Sputniku. Priebežné hodnotenie prebieha aj pri čínskej vakcíne od spoločnosti Sinovac. Na tom jasne vidno, že krajina pôvodu nehrá pri posudzovaní rolu.

Argumentom v neprospech Ruska je aj to, že Sputnik V doteraz neschválila ani Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorá napríklad odsúhlasila používanie vakcíny z Číny. Výrobcovia Sputnika o schválenie WHO požiadali ešte skôr, ako to bolo v prípade EMA – už vo februári.

WHO proces koncom septembra pozastavila. Dôvodom nízke štandardy pri výrobe vakcíny. Problémy našli v jednej z tovární v Rusku a od výrobcov žiadali viac dát. Na informácie z Ruska čaká aj EMA.

„Sputnik V je vo fáze priebežného hodnotenia. To bude pokračovať, kým nebude k dispozícii dostatok dôkazov na formálne schválenie,“ uviedla EMA pre Denník N. Zatiaľ tieto dáta nemá.

Sputnikom sa očkovalo

Niektorí predstavitelia EÚ ruskému výrobcovi vyčítali, že štátom v Európe ponúkal milióny dávok, hoci v Rusku išlo očkovanie veľmi pomaly. Štátny investičný fond RDIF mal navyše veľký problém s dodávkami do krajín, ktoré Sputnik V nakúpili exkluzívne a v predstihu.

Tak to bolo napríklad v Argentíne, ktorá mala vo februári tohto roka mať už 20 miliónov dávok z Ruska. V skutočnosti ich začiatkom marca bolo iba 2,5 milióna.

Bez ohľadu na tieto okolnosti však neplatí, že EÚ zabránila očkovaniu Sputnikom v členských štátoch. Dôkazy sú dva: Maďarsko začalo ruskú vakcínu používať ešte 12. februára.

A Sputnikom sa očkovalo aj na Slovensku.

Členské štáty totiž majú právo obísť EMA a vydať svoju vlastnú autorizáciu pre liečivá. Tie sa potom používajú v núdzovom režime. Povolenie platí šesť mesiacov a dá sa znovu predĺžiť.


Tento projekt bol spolufinancovaný EÚ v rámci grantového programu EP v oblasti komunikácie.
Európsky parlament sa nepodieľal na jeho príprave a za údaje, informácie alebo názory uvedené v rámci tohto projektu nie je žiadnym spôsobom zodpovedný ani nimi viazaný a nemôže taktiež niesť zodpovednosť za škody vyplývajúce z realizácie tohto projektu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Európska únia

Hoaxy a propaganda

Koronavírus

    Mýty o EÚ

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet

    Teraz najčítanejšie