Denník N

Kašlite na odvolávanie, ľudia potrebujú okamžitú pomoc

Podpora zraniteľných skupín ohrozených zdražovaním energií nie sú slovenské výmysly, viacero krajín ju už poskytuje.

Autor je poslancom Európskeho parlamentu za PS

Už dávno predtým, ako sa odvolávanie ministra hospodárstva Richarda Sulíka z dielne strany Smer a jej predsedu Roberta Fica rozbehlo, sme vedeli, že bude úplne zbytočným divadlom. Hoci téma zvyšovania cien energií je viac než aktuálna a debata o nej je nesmierne potrebná, verejné naťahovanie sa medzi Ficom a Sulíkom ničomu a hlavne nikomu nepomôže. Skôr naopak, verejný priestor sa zbytočne zahltí množstvom nezmyslov a odtiahne pozornosť od potrebných riešení.

Dôležité je v tejto chvíli najmä jedno: nájsť riešenia na zmiernenie zložitej situácie, v ktorej sa mnoho ľudí nedobrovoľne ocitne. Nárast cien energií sa osobitne dotkne zraniteľných nízkopríjmových skupín obyvateľov a malých a rodinných firiem. A práve im potrebujeme urgentne pomôcť, kým sa situácia nestabilizuje. Riešenia poznáme.

Štát musí poskytnúť núdzovú podporu príjmu pre energeticky chudobných spotrebiteľov, napríklad prostredníctvom poukážok alebo čiastočných platieb za účty, ktoré je možné podporiť príjmami systému obchodovania s emisiami. Prípadne z úspory pre nižšie doplatky za Ficove dotácie na obnoviteľné zdroje. Navyše zaviesť ročné moratórium na odpojenie od energií a dočasné odklady platieb za účty.

Dlhodobým opatrením musí byť zavedenie takzvanej klimatickej dividendy (osobne preferujem pomenovanie klimatická vratka), ktorá bude priamo ľuďom a domácnostiam vracať v pravidelných intervaloch polovicu príjmov štátu z predaja emisných povoleniek. Cieľom je, aby sa okrem podpory prechodu na nízkouhlíkové hospodárstvo, kam má ísť zvyšok prostriedkov za emisie, zároveň chránili rodiny pred rastúcimi nákladmi za fosílne palivá, a zabezpečila sa tak klimatická spravodlivosť.

To nie sú žiadne slovenské výmysly, ide o riešenia, ktoré vidno už aj v zahraničí. V Španielsku, ktoré ako prvý štát v Európskej únii zareagovalo na zvyšovanie cien energií, prišli s troma opatreniami: 1) vysoké zisky energetických firiem budú využité na pokrytie distribučných nákladov v sieti, a znížia sa tak účty konečným spotrebiteľom, 2) štát zníži daň z energie pre domácnosti a 3) pre zraniteľných zákazníkov zavedie desaťmesačné moratórium na odpojenie od siete v prípade problémov s platbami.

Francúzska vláda chce posielať šek na približne 150 eur každej rodine z vybraných zraniteľných skupín obyvateľstva. Dokonca aj v susednom Česku zvažujú zasielanie energetických šekov s kompenzačnou sumou rodinám, ktoré utrpia v rámci rodinného rozpočtu zvýšenými výdavkami. A o klimatickej dividende sa hovorí aj v súvislosti s balíkom Fit for 55.

Prísť s takýmito opatreniami je v súčasnej situácii jednoznačnou povinnosťou vlády. Ak tak neurobí, kritika bude namieste.

Na čo sa však súčasne potrebujeme zamerať, sú aj transformačné riešenia. Vďaka nárastu cien energií pre zdraženie fosílneho plynu sa jasne ukazuje, aké nezodpovedné boli kroky minulých vlád (zdravíme Roberta Fica) a do značnej miery aj nedostatočné postoje a kroky súčasnej vlády (za všetky spomeniem podporu nižších klimatických cieľov, podporu zemného plynu či odmietnutie vyhlásenia stavu klimatickej núdze a hlavne následných systémových krokov).

Kľúčovým dlhodobým systémovým riešením je zrýchlenie inteligentne a sociálne citlivo riadeného odklonu od fosílnych palív. To znamená optimalizáciu spotreby, investície do energetickej efektívnosti a citlivý, ale masívny rozvoj obnoviteľných zdrojov a modernizáciu sieťovej infraštruktúry. Zelená energia nie je dôvodom súčasného rastu cien, ale jeho riešením aj podľa šéfa Medzinárodnej energetickej agentúry.

Podčiarknuté a zhrnuté, z krátkodobého hľadiska musíme finančne pomôcť tým najzraniteľnejším, aby zvládli prichádzajúcu zimu. Z hľadiska dlhodobého Slovensko musí znížiť svoju závislosť od fosílnych palív (ktoré, žiaľ, dovážame z rôznych pochybných režimov) a podporiť zelené energie a zelené investície v súlade s taxonómiou. Vyhneme sa tak nevyhnutným budúcim krízam a nárastom cien fosílnych palív. Nehovoriac o konkurencieschopnosti či zamestnanosti na Slovensku.

P. S. Na margo samotného odvolávania už len jedna záverečná poznámka. Ak by to s vyvodzovaním zodpovednosti myslela zlezeč okolo Fica vážne – vrátane pánov Richtera, Vážneho, Galisa, Muňka a ďalších podpísaných pod návrhom na odvolávanie – za svoj výkon v predchádzajúcich vládach by okamžite položila mandáty a šla by sa hanbiť do kúta a ako hlavné ťahy pre svoju prepravu by využívala kanalizačné systémy mimo dosahu denného svetla. Lebo len málokto narobil v krajine toľko škôd ako práve oni.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie