Denník N

Školský týždeň: Navrhované zmeny v riadení vysokých škôl môžu byť škodlivé

Nová časť školského newsfiltra Školský týždeň: 1. Ministerstvo školstva ohlásilo reformný skok, schválený legislatívny balíček však reformy neobsahuje. 2. Riadenie vysokých škôl by sa malo zmeniť, navrhované posilnenie právomocí správnej rady však môže byť škodlivé. Krátke správy aj o tom, že deti nerozumejú štruktúre textu či interaktívnym grafom a o detských úzkostiach.

Školský týždeň pripravuje Centrum vzdelávacích analýz, podporiť ho môžete tu.

1. Ministerstvo školstva ohlásilo reformný skok, schválený legislatívny balíček však reformy neobsahuje

Slovo reforma patrí do slovníka každej politickej reprezentácie, ktorá chce pôsobiť kompetentne a akčne. Politické strany, vlády, ako aj jednotlivé ministerky a ministri zvyknú vyhlasovať, že budú robiť reformy, ktoré výrazne pohnú zastaraným systémom a razantne zlepšia život ľuďom či skvalitnia príslušné služby. Zmyslom vládnutia je realizácia reforiem. Kto reformuje, činí bezpodmienečné dobro.

Pojem reforma sa tak stal fetišom a zároveň kritériom úspechu. Preto sa ministri a ministerky predháňajú, kto príde s väčšou a bombastickejšou reformou. Aktuálne to je reforma súdov, reforma nemocníc, reforma národných parkov a tak ďalej. Pozadu nechcelo zostať ani ministerstvo školstva a minulý týždeň ohlásilo takzvaný reformný skok. Reformné kráčanie by už v našich pomeroch bolo asi málo.

Pozrime sa však, či zmeny, ktoré ministerstvo školstva prezentovalo, možno skutočne považovať za reformy.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Školský týždeň

Každý štvrtok v spolupráci s expertmi z Centra vzdelávacích analýz prináša Školský týždeň najdôležitejšie informácie zo školstva, analýzy a návrhy, ako zmeniť vzdelávanie.

Školstvo

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie