Denník N

Festival hlúposti vrcholí

Účinnosť vakcín je jasná ako facka a predsa to u nás nefunguje.

V stredu ráno sa objavilo hneď niekoľko správ, ktoré by nás všetkých – aspoň teoreticky – mali nútiť spraviť pre seba (a tým aj pre svoje okolie a vlastne celú spoločnosť) to najlepšie, čo sa dá, teda zaočkovať sa. Napokon opäť k tomu vyzval aj premiér Eduard Heger.

Dozvedeli sme sa napríklad, že čiernych okresov bude od ďalšieho týždňa už rovná tretina. Ukázalo sa, že vo viac ako tretine okresov je pozitivita PCR testov viac ako 25 percent. No a pribudlo tiež toľko pozitívnych prípadov, že sme už takmer dosiahli čísla zo začiatku januára.

Najdrsnejšie však vyznel článok Vitalie Bella a Veroniky Folentovej o mladej žene, ktorej v deň plánovaného zákroku zavolali z Univerzitnej nemocnice Bratislava, že musia počkať. Dôvodom je, že sa nemocnica plní covidovými pacientmi, samozrejme, zväčša takými, čo sa nedali zaočkovať.

Po desiatich mesiacoch od začiatku očkovania to už nemôže byť jasnejšie. Expresne vyvinuté vakcíny nás síce nevrátia do bezstarostných čias pred koronou, ale poskytujú aspoň základnú ochranu. Po počiatočných problémoch ich máme dostatok a nik za ne nemusí extra platiť. Po nejakom čase sa dokonca ani nebolo treba prihlásiť, jednoducho stačilo prísť.

Vieme, že tak ako všetky liečivá aj proticovidové vakcíny majú vedľajšie účinky, ale sú neporovnateľne bezpečnejšie ako samotný covid. V priamom prenose vidíme, že dobre zaočkované krajiny končia so zatváraním, kým tie zaostávajúce hlásia opäť preplnené nemocnice a rekordný počet obetí. Je to jasné ako facka a predsa to u nás nefunguje.

Nie je to peniazmi, inak by na čele úniového rebríčka zaočkovanosti nebolo Portugalsko. Ako ukazuje Maďarsko, nemá to nič ani s autoritárskymi sklonmi vedenia krajiny. A čo vzdelanie? Estónci sú vzdelanejší ako Taliani, ale mieru zaočkovanosti majú výrazne nižšiu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie