Denník N

Žiadne prekliatie, ideme vyhrať. Ako Hossa odmietol milióny a konečne vyhral Stanleyho pohár

Marián Hossa po tom, ako na tretí pokus vyhral Stanleyho pohár. Foto - TASR/AP, grafika - N/Peter Kováč
Marián Hossa po tom, ako na tretí pokus vyhral Stanleyho pohár. Foto – TASR/AP, grafika – N/Peter Kováč

Mariána Hossu uvedú do Siene slávy v čase, keď jeho bývalý klub čelí najväčšiemu škandálu v moderných dejinách. Hossa hovorí, že o zneužití Kyla Beacha nevedel.

Keď Marián Hossa v júni 2009 prehral druhé finále Stanleyho pohára po sebe, tým otázkam sa nedalo vyhnúť. „Neľutujete to?“ pýtali sa ho novinári. Hossa rok predtým s Pittsburghom prehral proti Detroitu, aby po sezóne odišiel práve do Detroitu a prehral s Pittsburghom. Dve rovnaké finále s odlišným výsledkom a Hossa zakaždým na strane porazených.

Historky o prekliatí slovenského hokejistu sprevádzali celé leto a opäť sa objavili aj v máji 2010, keď s Chicagom postúpil do tretieho finále po sebe. Hossa je dodnes jediným hokejistom v histórii, ktorý hral sériu o Stanleyho pohár trikrát po sebe a zakaždým s iným tímom.

„Bol nesmierne mentálne silný,“ spomína pre Denník N Tomáš Kopecký, ktorý hral po boku Hossu najskôr v Detroite a potom aj v Chicagu. „Myslím si, že v Chicagu ho veľmi chceli aj pre jeho túžbu po víťazstve. Prehrať dve finále po sebe vám na psychike nepridá, ale on si stále šiel za svojím cieľom, čím pozitívne ovplyvnil ostatných hráčov. Vo finálovej sérii proti Philadelphii bol pre nás veľkým hnacím motorom,“ hovorí Kopecký.

V článku sa dočítate: 

  • ako Hossa prehral dve finále po sebe, ale stal sa lepším hokejistom;
  • v čom zmenil Chicago a čím inšpiroval svoje okolie;
  • ako sa učil žiť s nálepkou prekliateho hráča a ako sa jej zbavil;
  • čo znamená Hossova sláva v Amerike z pohľadu jeho kamaráta;
  • ako komentoval zneužitie Kyla Beacha počas play-off 2010.

Hossa sa napokon na tretí pokus dočkal vytúženého víťazstva a kapitán Jonathan Toews mu po predĺžení šiesteho zápasu odovzdal do rúk Stanleyho pohár ako svojmu prvému spoluhráčovi. Nezostalo však len pri tom a Hossa ho so Chicagom získal v ďalších rokoch ešte dvakrát. O jeho príchode sa s odstupom rokov hovorí ako o kľúčovom momente, ktorý zo Chicaga urobil víťazný tím.

„Bol to jeden z hráčov, ktorí ostatným ukazovali, ako sa hrá správnym spôsobom. Ako tréner som si ani nemohol želať hráča, ktorý by na ľade lepšie stelesňoval to, čo hovorím. Pomyslel som si: ‚Toto je takmer dokonalý hokejista, robí všetko, čo od neho chcete‘,“ spomínal vlani pre NBC Sports Chicago vtedajší tréner tímu Joel Quenneville.

Čo presne podobné slová znamenajú? Ako Hossa zmenil Chicago a ako konkrétne dokázal pozitívne ovplyvniť ostatných hráčov?

Jeden krok vzad a dva vpred

Odpoveď na poslednú otázku pozná Tomáš Kopecký, ktorý si aj po rokoch detailne vybavuje chvíle pred začiatkom šiesteho finálového zápasu vo Philadelphii. Chicago v sérii viedlo 3:2 a na zisk Stanleyho pohára potrebovalo vyhrať ešte jeden zápas.

„Spomínam si, ako sme sa v šatni pred zápasom obliekali. Všetci boli ticho a len sme sa po sebe pozerali, kto má aké zranenie. Každý z nás už bol dobitý, ale keď potom vidíte Hossu, ako sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Marián Hossa

NHL

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie