Denník N

Ružový október a zmienka o alkohole

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Najčastejším dôvodom pre rakovinu prsníka je konzumácia alkoholových produktov. Trikrát častejším ako fajčenie.

Povedzme si to na rovinu, na ženských prsiach všetkým záleží. A ak nie, malo by. Nejde tu o ich veľkosť, ale o ich zdravie. Žiaľ, na Slovensku zomrie ročne 300 žien vinou neskorej diagnostiky rakoviny prsníka a iba 25 percent žien na Slovensku chodí na preventívne prehliadky. To je veľmi málo.

Na základe týchto čísiel mám pocit, že všetok ten rozruch okolo ženských pŕs, do ktorého sme vovedení už v útlom veku, nie je myslený vážne.

Ale teraz vážne. Tieto nízke čísla sú spojené hlavne s veľmi nízkym povedomím o prevencii rakoviny prsníka. Aj preto už v roku 1985 v USA vznikol ružový október (pink october). Ružový október, v súčasnosti už celosvetovo známa kampaň, je mesiac zvyšovania povedomia o prevencii, diagnostike a liečbe rakoviny prsníka.

Biele, červené či ružové, všetko jedno

Keďže je už koniec mesiaca, s číslami, ktoré uvádzam na začiatku tohto textu, sa určite už mnohí stretli a pevne dúfam, že aj zarezonovali a motivovali viac žien na pravidelné lekárske prehliadky. Mne však v komunikácii o rakovine prsníka chýbajú – nielen počas tohto mesiaca, ale po celý rok – informácie o ďalších vysokých číslach.

Na Slovensku v roku 2018 zomrelo na rakovinu prsníka 1049 žien. Podľa štatistík budú prípady rakoviny prsníka narastať a do roku 2040 bude v našej krajine o 50 percent viac prípadov tohto ochorenia, ako ich bolo v roku 2018.

A teraz pozor. Najčastejším dôvodom rakoviny prsníka je konzumácia alkoholických produktov. Alkohol sa v prípade tohto typu rakoviny zaradil na prvé miesto dokonca aj pred fajčením a nedostatkom fyzickej aktivity.

Pitie alkoholu je trikrát silnejší faktor vzniku rakoviny prsníka, ako je fajčenie. Čo sa množstva a typu alkoholu týka, nezáleží na tom, či ide o pivo, červené, biele a hoc aj ružové víno alebo tvrdý alkohol.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie