Denník N

Štefan Tarkovič: Robím chyby, ale médiá niekedy zneužívajú svoju moc. Odvolávať ma po 6 zápasoch nebolo na mieste

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Posledný rok je trénerom slovenskej futbalovej reprezentácie Štefan Tarkovič. Začal postupom na Euro, ktorým si vypýtal predĺženie zmluvy. Po Eure prišla mohutná kritika za herný prejav, ktorý sa na jeseň zlepšil, no neprišli výsledky. Zmluva sa mu končí novembrovým zrazom.

V rozhovore vysvetľuje:

  • v čom mu pomohla rada Slavena Bilića;
  • prečo do reprezentácie vrátil Vladimíra Weissa ml.;
  • ako si vysvetľuje potrebu hráčov vypiť si po príchode na reprezentačný zraz;
  • čo by robil, keby mu predĺžili zmluvu či
  • aká časť kádra je zaočkovaná a čo si myslí o pokľaknutí pred zápasmi.

Vás predchodca Pavel Hapal mal konflikt s Vladimírom Weissom ml., ktorý potom istý čas nereprezentoval. Naraz skončila aj trojica Martin Škrtel, Tomáš Hubočan a Adam Nemec. Išlo o skúsených hráčov, ktorí v kolektíve asi majú svoje miesto. V akom stave ste pred rokom našli kolektív?

Nerád hodnotím prácu trénerov, na rozdiel od niektorých mojich kolegov, je to nekolegiálne. Prišiel som k mužstvu, keď bol potrebný okamžitý úspech, ktorý sa dosiahol, a potom som dostal priestor na ďalší rok. Na ihrisku teraz funguje mužstvo diametrálne inak, zoberte si napríklad dvojzápas proti Chorvátsku predtým a teraz (pod Tarkovičom prehra 0:1 a remíza 2:2, pod Hapalom prehry 1:3 a 0:4 – pozn. redakcie). Vidno tam progres, mužstvo začína mať charakter, svoju tvár, aj keď nie sme efektívni, ako by sme chceli byť.

A viete porovnať vzťahy pred rokom a teraz?

Nerád by som porovnával s tým, čo bolo pod Paľom Hapalom. Môžem povedať, že rešpekt je pre mňa základ spolupráce, čo som hráčom aj hneď povedal. A myslím si, že vzájomný rešpekt tam je, a preto sa hráči radi vracajú do reprezentácie.

Prečo ste sa rozhodli zavolať trojicu Škrtel (čoskoro 37), Hubočan (36), Nemec (36) späť do tímu?

Išlo o novembrový termín, keď som potreboval hráčov, ktorých som dokonale poznal a mali výkonnosť. A oni ju mali. Hlavný cieľ bol postup na Euro, preto som ich oslovil.

Hubočan sa vrátil, Nemec nie a Škrtel povedal, že sa vráti, keď sa dá zdravotne dokopy. Je ešte v hre jeho návrat?

Som veľmi rád, že znovu začal hrávať futbal, vrátil sa na Slovensko, čo by malo byť leitmotívom kariéry každého hráča, ktorý bol úspešný ako on. Nášmu futbalu pomôže marketingovo, ale aj svojou prítomnosťou, vyrastá popri ňom ďalší výborný stredný obranca (Sebastián Kóša – pozn. redakcie), čo je najpodstatnejšie pre slovenský futbal. Kvalifikáciu sme začali bez neho a momentálne nevidím dôvod, prečo by som ho mal lanáriť, keďže máme pred sebou záverečný zraz a chcem dať prednosť iným stopérom. Pri Martinovi každý tréner vie, čo dokáže a že určite by reprezentácii dokázal pomôcť.

Vrátil sa aj Vladimír Weiss ml., teda hráč, na ktorého má asi každý názor. Bolo treba aj odvahu zavolať ho vo vzťahu k názoru verejnosti? Či chceme alebo nie, ide o kontroverzného hráča aj na ihrisku – jednu minútu spraví niečo geniálne v ofenzíve, no potom nespraví defenzívny šprint.

Zdravý a v top forme Vlado Weiss je hráč, ktorého typologicky nemáme. Ukázal to aj v septembri a je mi veľmi ľúto, že sa zranil, rovnako ako Stano Lobotka a Robo Mak. Bavíme sa o Vladovi ako o kontroverznom, ale prišiel a bol ochotný ísť na hranicu zranenia, aj to je jeho ľudský rozmer. Samozrejme, má za sebou aféry, ale pre mňa je najdôležitejšie, aby som mal na ihrisku kvalitu.

Má už po tridsiatke, počítali ste s tým, že nie každý zápas mu vyjde, ako napríklad remízový zápas (1:1) v Slovinsku?

Každý hráč prispel k tomu, že sme hrali dobre, a Vlado Weiss bol súčasťou tímu. Nemyslím si, že ten zápas nehral dobre. Pre mňa je najpodstatnejší kolektív, keď sa hráči dokážu zladiť a keď je hráč ochotný ísť aj na hranu zranenia, čo ukázal aj Marek Hamšík v Chorvátsku. A to vidia aj ďalší hráči a automaticky sa toho chytia.

Verejnosť nevie, aký je Weiss vnútri kolektívu, čo preň znamená?

Tímová dynamika je pri zraze najpodstatnejšia, stretne sa 25 hráčov, ktorí majú nejako spolu fungovať. Bez vzťahov nemôžete vytvoriť atmosféru, aby mužstvo mohlo fungovať. Každý z nich má charakterové vlastnosti, ktoré mužstvu nemôžu škodiť. Vlado Weiss je typ človeka, ktorý aj mimo ihriska dokáže

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Futbalové Euro

Iné podcasty Denníka N

MS vo futbale

Rozhovory

Športové podcasty Denníka N

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie