Denník N

Sedem vecí, ktoré ma naučil o Slovensku regionálny projekt Denníka N

Video: Sedem regiónov, stovky príbehov, Denník N prišiel za vami (autorka: Martina Koník)

Keď sme skoro ráno presúvali pódium v Prievidzi, prišli piati chlapi. Poznala som len jedného. Kým oni obetavo tlačili opachu, ja som vytiahla z kvetináča roxory, ktoré som tam deň predtým zapichla, keď som improvizovala pri konštrukcii scény. Už ich nebude treba, premiér bude mať na diskusii za sebou stenu a nepotrebujeme roll-upy s logom o nič priväzovať. Miestny podnikateľ a aktivista Ivan Sýkora, ktorý ostatných chlapov doviedol, sa na mňa usmial. Bol môj roxor. Pevný bod, o ktorý som sa mohla ukotviť, aby všetko dobre dopadlo. Takých sme našli v každom meste, kam sme s Denníkom N za posledné mesiace prišli. Pre dvojtýždňový život v cudzom meste alfa a omega. Pre Slovensko tiež.

Ktoré mesto a región by mal Denník N navštíviť ďalej?

Aké témy by ste nám poradili, za kým by ste nás poslali? Vyplňte, prosím, dotazník a dajte nám tipy na ďalšie inšpiratívne príbehy.

Prešli sme tých miest sedem. Rožňava, Martin, Michalovce, Poprad, Brezno, Prievidza, Komárno. V domoch, penziónoch, autách, coworkoch aj v parkoch napísali naši redaktori tri stovky textov. Počas najhoršej pandémie za posledných sto rokov sme urobili bezpečne aj 25 podujatí, kde nás v realite aj online sledovali tisíce ľudí. Nič z toho by nebolo, keby nám v každom meste niekto nepomáhal. Ďakujeme!

Kultúrno-kreatívne centrum Kláštor v Rožňave. Foto N – Vladimír Šimíček

1. Klávesnica nie je ulica

Ako symbol spájania našu redakciu na úvod prichýlil v Rožňave Kláštor. Dnes je z neho nezávislé kultúrne centrum a jeho priestory v centre mesta poskytujú zázemie na prácu, na podujatia aj debaty s ľuďmi. Až kým nás nezradil dážď a my sme nemuseli na poslednú diskusiu o ochrane prírody odkláňať nahnevaných lesníkov s transparentmi cez celé mesto do divadla. V daždi. S transparentmi. Veľkých chlapov od píly. A tu sa to celé začalo. Hoci ministri na pódiu úplne neladili a v hľadisku bolo cítiť napätie, namiesto konfliktu prebiehala slušná diskusia.

A konflikt nebol ani vtedy, keď sme sa rozhodli prejsť uprostred projektu na režim „len očkovaní“ a na vstupe sme neustále kontrolovali potvrdenia. Napriek bublaniu na sociálnych sieťach. Aj pri rozdávaní novín v uliciach boli ľudia milí. Klávesnica nie je vždy ulica.

Jozef Černek a za ním kulisy na pódiu v Dome Matice slovenskej v Komárne. Foto N – Tomáš Hrivňák

2. V každom meste nájdete domov

Až budete putovať po Slovensku, ale platí to aj pre zahraničie, a budete sa chcieť niekde cítiť ako doma, hľadajte coworking alebo nezávislé kultúrne centrum. Miesta s otvorenými dverami plné ľudí s otvorenou mysľou. Kláštor v Rožňave, Coworky Cancel a Metro v Martine, Fitcubator v Poprade, Galéria Jabloň v Prievidzi, Freedom a Starý sud v Michalovciach, Bombura v Brezne a Dom Matice slovenskej v Komárne.

Áno, Dom Matice slovenskej. Kolektívna vina neexistuje. Kým Matica slovenská stratila poklad, peniaze a slúžila nacionalizmu, tak v Komárne sa v nej schádzajú Maďari aj Slováci na predstaveniach Rebelov, ktorých miluje celé mesto. A ktorí stihli počas pandémie testovať aj pomôcť očkovaniu.

Marek Geišberg. Foto N – Tomáš Benedikovič

3. Neodišli, aby ďalší prišli

Aj v tom najmenšom meste nájdete silné príbehy ľudí, ktorí neodišli. Naopak, vrátili sa, alebo ostali, a darí sa im. Vedeli ste, že v Rožňave šijú ručne kabelky pre celý svet? A že v Brezne sa rodí z merina špičkové športové oblečenie? Inšpiratívny príbeh na každom kroku, spísali sme ich veľa. Hipsteri si nájdu svoju kaviareň, vegetariáni dobré jedlo a harleyáci si môžu dať pri benzínke medzi Podbrezovou a Breznom taký veľký hamburger, že budú mať prasknuté kútiky ešte dva dni.

Staré sudy s PCB v starej budove Chemka Strážske, roky zabudnuté. Foto N – Vladimír Šimíček

4. Geografická relativizácia problémov

Všetci na Slovensku majú svoje problémy a mnohí iné, ako by sme čakali. Pandémia niekde do myslí ľudí ani nedorazila, pretože už aj pred ňou sa denne báli o prácu alebo v polorozpadnutých nemocniciach o život. Kým my sme sa zdráhali dať si na raňajky vajíčka, ľudia v Michalovciach už aj zabudli, že im niekde nablízku roky ležia sudy plné jedu z Chemka Strážske.

Núka sa aj otázka, ako by pochodila v niektorých mestách OSN, ktorá tvrdí, že prístup k internetu je ľudské právo. Ale čo chcieť od miest, kam nepríde na diskusiu ani minister, hoci to sľúbil? Kto je vlastne na vine, že niekde zastal čas?

Park v Tatranskej Lomnici s Kúpeľným domom a dnešným Grandhotelom Praha na pohľadnici
z roku 1917. Zdroj – archív Ivana Bohuša ml.

5. Aký pán, taká ves

Ak sa do niektorého mesta chystáte na dlhšie, za pár dní by ste z indícií vedeli vyskladať obraz jeho vedenia. V mestách, kde na úradoch neprebehla revolúcia, hoci žiguláky vystriedali béemvéčka, je „nie“ oveľa premorenejšie. Nemôžeme. Nedá sa. Tam radšej nechoďte.

Naopak, v mestách, kde sa niť temných dejín pretrhla, sa dá všetko, aj keď nie na všetko sú možnosti. Ale tam to má perspektívu zmeniť sa. A takých sme spoznali viac.

Eduard Heger na diskusii Denníka N v Prievidzi. Foto N – Tomáš Hrivňák

6. Slušnosť nie je panské huncútstvo

Zažili sme len dve nepríjemnosti. Na diskusii s premiérom v Prievidzi počas augusta na terase bolo dvesto ľudí. Iba dvaja v hľadisku, naozaj iba dvaja, nemali rúška. Boli to poslanci Smeru.

Ťažko sa dalo veriť aj tomu, keď v Komárne jeden z diskutujúcich hostí po diskusii vychádzal zo sály ešte stále plnej ľudí s elektrickou cigaretou v ústach. Slušnosť nie je panské huncútstvo.

Maroš Pavúk a Bombura v Brezne. Foto N – Vladimír Šimíček

7. Osobne je jednoducho

Keď sa nás mladí ľudia v Brezne opýtali: „A kto vás platí?“ povedali sme im, nech si na mobile nájdu nejaký článok a prečítajú si ho. O chvíľu odvetili, že sa to nedá, lebo nemajú predplatné. „Tak vidíte. A 65-tisíc ľudí ho už má. Tí nás platia.” Ďalšie otázky neprišli, a tak sme spolu pokojne popíjali čaj.

S regionálnym projektom pribudlo medzi predplatiteľov päťtisíc nových za zvýhodnené predplatné v rôznych kútoch Slovenska. Medzi nimi aj mladí v Brezne. A my veríme, že ostanú. Ako vy.

Ďakujeme.

Autorka nie je z Bratislavy.

Ktoré mesto a región by mal Denník N navštíviť ďalej?

Aké témy by ste nám poradili, za kým by ste nás poslali? Vyplňte, prosím, dotazník a dajte nám tipy na ďalšie inšpiratívne príbehy.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie