Denník N

Prečo môžu ísť podľa sudcu Gašpar a spol. na slobodu: vyšetrovanie Očistca speje ku koncu a veľa nemení ani odpočúvanie chaty

Tibor Gašpar. Foto N - Tomáš Benedikovič
Tibor Gašpar. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ani nahrávky z poľovníckej chaty podľa sudcu Stieranku neboli dôvodom, prečo by malo bývalé policajné vedenie ostať vo väzbe dlhšie ako do 5. novembra. Sudca však zdôrazňuje, že stále vidí dôvod na trestné stíhanie, a hovorí, že policajti môžu obvinených ďalej sledovať alebo odpočúvať.

Vyšetrovanie kauzy Očistec je na konci, a teda už nie je dôvod, aby obvinení ostávali vo väzbe, odôvodnil sudca Rastislav Stieranka, prečo podľa neho už môže ísť na slobodu bývalý policajný prezident Tibor Gašpar a ďalší štyria bývalí členovia policajného vedenia.

Po Gašpara, bývalého šéfa Národnej kriminálnej agentúry Petra Hraška, exriaditeľa protikorupčnej jednotky Róberta Krajmera, ako aj po bývalých policajných funkcionárov Mariána Zetocha a Milana Mihálika prišli policajti vlani začiatkom novembra.

Vo väzbe už sú teda zhruba rok a sudca pre prípravné konanie Rastislav Stieranka zo Špecializovaného trestného súdu v utorok rozhodol, že dlhšie by v nej už nemali byť.

Argumenty prokurátora o tom, že dôvody väzby v prípade tejto pätice stále trvajú a že sa dokonca netýkajú len možného ovplyvňovania vyšetrovania, ale aj pokračovania v trestnej činnosti, sudcu nepresvedčili.

Prokurátor špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek podal voči rozhodnutiu sťažnosť a rozhodovať tak bude Najvyšší súd.

Ak sa stotožní so sudcom Stierankom, Gašpar a spol. pôjdu na slobodu. Naďalej však budú stíhaní.

Sudca: Dôkazy ukazujú, že je dôvod na trestné stíhanie

Sudca Stieranka síce rozhodol o nepredĺžení väzby u obvinených, zároveň však skonštatoval, že u všetkých piatich vidí dôvodnosť, respektíve opodstatnenosť ich trestného stíhania. „V tomto štádiu trestného konania možno na základe doteraz zhromaždených dôkazov obsiahnutých vo vyšetrovacom spise konštatovať, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bödörovci

Tibor Gašpar

Slovensko

Teraz najčítanejšie