Denník N

Malé poľské mestečko pri slovenských hraniciach je príkladom, ako nalákať turistov

Zámok v Muszyne. Foto - autor
Zámok v Muszyne. Foto – autor

Muszyna je jedno z najdynamickejších a najzaujímavejších rekreačných stredísk v poľských horách, silne zamerané na spoluprácu so susedným Slovenskom.

Pred desiatimi rokmi bola pohraničná Muszyna svetom zabudnutým provinčným mestom, kde okrem hôr nebolo prakticky nič zaujímavé a život sa tu končil po 17. hodine. Dnes je to jedno z najdynamickejších a najzaujímavejších rekreačných stredísk v poľských horách, silne zamerané na spoluprácu so susedným Slovenskom.

Na premene Muszyny z outsidera na turistického lídra má veľkú zásluhu súčasný primátor. Jan Golba vedie Muszynu od roku 2009, no kariéru v samospráve odštartoval oveľa skôr – v rokoch 1990 – 2002 bol primátorom susedného mesta Krynica-Zdrój, kde ho takisto hodnotili dobre. Medzi Krynicou a oveľa menšou Muszynou pritom desaťročia vládla tradičná rivalita, ktorá sa často pretavila do neskrývanej nevôle.

Oveľa slávnejšia Krynica sa na malú Muszynu pozerala zvrchu s pocitom nadradenosti a mierneho opovrhnutia, kým Muszyna mala voči „staršiemu bratovi“ jasné komplexy. Dnes obe mestá spolupracujú, propagujú sa spoločne navonok a pred pár rokmi Muszynu a Krynicu spojila malebná trasa pre cyklistov a inline korčuliarov, ktorú navštevujú aj Slováci.

Cyklochodník z Muszyny do Krynice. Foto – autor

O čom je fenomén Jana Golbu? Ako sám hovorí, je to hlavne o hľadaní dohody a spolupráce nad rámec politických sporov, čo jednohlasne potvrdzujú predstavitelia PiS aj PO. „Poľsko-poľská vojna“ trvá už niekoľko rokov, krajina je rozdelená na dva znepriatelené tábory – prívržencov PiS a opozíciu – a toto rozdelenie zasiahlo aj samosprávy. Politizácii poľských samospráv napomáha volebný zákon, ktorý zvýhodňuje kandidátov patriacich k politickým stranám alebo aspoň podporovaných stranami.

Juhovýchodná časť Malopoľska je navyše regiónom, kde ma koalícia PiS – Solidárne Poľsko najvyššiu podporu. V mnohých obciach dosahuje až 70 percent.

Jan Golba je však nestraník a má povesť nezávislého a vplyvného profesionála, ktorý sa vyhýba celoštátnej politike. V súčasných poľských podmienkach je to vzácnosť.

Muszynské záhrady a ďalšie atrakcie

Muszyna a jej okolie sú prakticky bez priemyslu okrem plniarní minerálnej vody Muszynianka, ktorá je známa v celom Poľsku. Jediným významným odvetvím hospodárstva je cestovný ruch.

Turistické podmienky Muszyny sú dobré, ale mesto len ťažko môže konkurovať strediskám ako Zakopané, Starý Smokovec či Krynica. Do niekoľko desiatok kilometrov vzdialených Tatier prichádzajú relaxovať v hojnom počte turisti z celého Poľska, navštevované sú aj nižšie, ale atraktívne Pieniny. V porovnaní s tým je rozvoj turizmu v Beskydách, kde sa nachádza Muszyna, oveľa náročnejší.

Beskydy sú, samozrejme, krásne a ponúkajú horským turistom množstvo zážitkov, no rozhodne sú nižšie ako Tatry. Okrem toho sa v Poľsku tiahnu v dĺžke 400 kilometrov – od hraníc s Českou republikou pri Katoviciach a Tešíne cez južný okraj Krakova až po Ukrajinu.

Zakopané je len jedno a lokalít ako Muszyna je niekoľko stoviek – preto väčšina horských miest v juhovýchodnom Poľsku a na východnom Slovensku na cestovnom ruchu veľa nezarába, naopak, je chudobnejšia ako celoštátny priemer.

To bol aj prípad Muszyny, ktorá bola nevýrazným ospalým sivým mestom, rovnako ako neďaleká Piwniczna, Rytro, Tylicz či Wysowa. Stratégiou súčasného primátora, ako sa dostať z tejto pasce priemernosti, bolo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie