Denník N

Talent, akých je málo – choďte sa pozrieť na Bénesa, kým hrá u nás

László Bénes v zápase proti španielskemu Bilbau. Foto - TASR
László Bénes v zápase proti španielskemu Bilbau. Foto – TASR

Lászlóa Bénesa získala Žilina vo februári z maďarského Györu a rýchlo sa vypracoval na jedného z najlepších hráčov v našej lige. Tréner Samuel Slovák prirovnal Bénesov štýl hry k anglickej hviezde 90. rokov Chrisovi Waddleovi.

Plnoletý je len dva týždne, po futbalovej stránke však pôsobí dojmom skúseného „dospeláka“. Aj futbaloví experti potvrdzujú, že taký talent Slovensko už dlho nemalo. László Bénes.

Do Žiliny prišiel na konci jarnej prípravy, patril k najmladším hráčom v kádri. Tréner Adrián Guľa počítal s tým, že ho postupne zabuduje do mužstva, a nechcel naňho vyvíjať veľký tlak. Bénes sa aj tak v priebehu pár týždňov prebojoval do základnej zostavy.

Chalan zo Šamorína

Odchovanec Šamorína hral chvíľu za Dunajskú Stredu, ale v roku 2013 prestúpil do mládežníckej akadémie ETO Győr. Jeden z najznámejších maďarských klubov sa v minulej sezóne dostal do obrovských finančných problémov a prišiel o viacerých hráčov A-tímu, vrátane slovenského brankára Ľuboša Kamenára (Spartak Trnava) či reprezentačného útočníka Tamása Priskina (Slovan Bratislava).

 

Bénes si vybral Žilinu, ktorá stavia na mladých a nebojí sa ich stavať do základnej zostavy. Väčšinu jej kádra tvoria odchovanci alebo futbalisti z okolia, ktorí majú na to stať sa aj seniorskými reprezentantmi – napr. Milan Škriniar, Miroslav Káčer či Lukáš Čmelík. V posledných týždňoch vynikal nielen v porovnaní s týmito mladíkmi.

„Do Žiliny som prišiel hlavne preto, aby som dostal viac príležitostí medzi mužmi, v Győri som hral za ‚áčko‘ iba jeden zápas. V Žiline hrávam pravidelne, a to je najdôležitejšie. Mojím cieľom bolo byť pred každým duelom v zápasovej nominácii, ale teraz sa snažím dostať vždy do základnej zostavy,“ hovorí pre Denník N.

Bénesova úloha v hre Žiliny je oveľa väčšia, ako by sa mohlo zdať z jeho skromného vystupovania. Ide cez neho väčšina útočných akcií, a aj keď dal v lige zatiaľ iba dva góly, má na svojom konte viac dôležitých gólových prihrávok. Ukázal to aj s Athleticom Bilbao v auguste v domácom zápase Žiliny v Európskej lige. S prehľadom rozohrával a posielal spoluhráčov do výhodných pozícií, bez jeho výkonu by Žilina stretnutie so španielskym tímom na 3:2 neotočila.

Vidí, čo iní nevidia

Na prvý gól v lige čakal približne polrok a dal ho Slovanu po centri Kamerunčana Mabouku na zadnú žrď. Minulý víkend zaznamenal druhý zásah vo Fortuna lige proti Michalovciam krásnou strelou spoza šestnástky.

Bénes (uprostred) sa teší z gólu Michalovciam. Foto - TASR
Bénes (uprostred) sa teší z gólu Michalovciam. Foto – TASR

Podobal sa na gól, ktorý dal pred necelým rokom v drese slovenskej reprezentácie do 19 rokov v Maďarsku pri výhre 3:0 – na hranici šestnástky si prebral prihrávku, loptu si rýchlo prehodil na silnejšiu ľavačku a umiestnil ju ku vzdialenejšej žrdi.

V čom vyniká? Na ihrisku vidí priestor, ktorý ostatní hráči nevidia, a lopty do tohto priestoru rád rozohráva. V súbojoch jeden na jedného sa správa veľmi sebavedome, má skvelú techniku. „Je veľmi talentovaný, má výborný fyzický fond aj povahu. Musí však na sebe ešte veľa pracovať a potvrdiť svoje výkony,“ hovorí Samuel Slovák, legenda Slovana Bratislava a dnes hlavný koordinátor mládeže na Slovenskom futbalovom zväze.

Hamšíkov nástupca?

Vladimír Goffa, naposledy tréner českého celku Frýdek-Místek, hovorí, že Bénes, rovnako ako napríklad Trenčan Matúš Bero, na slovenskej scéne žiari, ale nie je jasné, či to dotiahne až na svetovú scénu. „V každom prípade vyletel rýchlo hore ako kométa a verme, že rýchlo nezhasne,“ dúfa.

Bénes svojím prehľadom na ihrisku pripomína Mareka Hamšíka, ktorý sa už ako devätnásťročný presadil do základnej zostavy reprezentácie. „Možno trochu,“ smeje sa Bénes pri otázke, či sa ich herné štýly podobajú. Priznáva, že Hamšík patrí k jeho najobľúbenejším hráčom.

Goffa trénoval Hamšíka v Slovane Bratislava v období, keď prechádzal z juniorského do mužského futbalu. „Jeho herný prejav bol už vtedy vyspelý, najmä z hľadiska perfektného čítania hry. Bénes je špecifický, v rámci kreativity sa nedá zaškatuľkovať, a pokiaľ nebude príliš zväzovaný nejakou schémou alebo systémom, môže sa futbalovo ešte viac rozvinúť.“

Slovák vníma Bénesa typologicky ináč ako Hamšíka a podobnosť medzi nimi by veľmi nehľadal „Skôr v ňom vidím Chrisa Waddlea, anglického reprezentanta z 80. a 90.rokov, ktorý hral aj v Olympique Marseille. Aj on bol, rovnako ako Bénes, ľavák.“

Bénesovi sa najviac páči štýl Cristiana Ronalda, ten je však úplne iný typ hráča ako on. „Z hráčov na svojej pozícii najviac obdivujem Andreu Pirla a Juana Matu,“ dodáva globálne hviezdy futbalu.

V juniorských reprezentáciách nastupuje viac záložníkov, ktorí by v budúcnosti mohli nahradiť, alebo doplniť 28-ročného Hamšíka. Okrem Bénesa aj Bero, jeden z najlepších mladých hráčov v holandskej lige Albert Rusnák, ofenzívny stredopoliar prvoligovej talianskej Sampdorie Janov Dávid Ivan alebo opora poľskej Legie Varšava Ondrej Duda.

Prestup do zahraničia

Bénesova skvelá forma zaujala aj viacerých skautov. Nedávny ligový zápas Žiliny v Trenčíne, v ktorom sa Bénesovi opäť darilo, sledovali zástupcovia Arsenalu, Liverpoolu, Stuttgartu, Salzburgu, Mönchengladbachu či Southamptonu.

Slovák si myslí, že Bénes by sa hodil prakticky do každého mužstva. „Najdôležitejšie je, aby pravidelne hrával a neustále sa zlepšoval.“ Podobný názor má aj Goffa: „Myslím si, že aj sám Bénes vie, že ešte na sebe musí veľa pracovať, a nad lukratívnym prestupom nepremýšľa, veď v Žiline nie je ešte ani rok. O záujemcoch sa nahlas nehovorí, ale určite mnohých zaujal a myslím si, že pod Dubňom dlho nezostane.“

Mladík hovorí, že v súčasnosti rozmýšľa iba o Žiline, cez tento víkend zažil aj nepríjemnú situáciu, keď sa mužstvu nedarí a prehralo s poslednou Podbrezovou.

Bénes je v tejto etape svojej kariéry v Žiline spokojný. „Vyhovujú mi aj tréningy, robíme rôzne malé hry, ‚ukazovačky‘ či streľbu. Väčšinou pracujeme s loptou,“ chváli metódy mladého trénera Adriána Guľu. Ak by sa mal rozhodnúť, spomedzi vrcholových líg sa mu páči holandská, španielska a nemecká.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie