Denník N

Nový líder maďarskej opozície Márki-Zay: Protikorupčný boj Slovenska sledujeme so závisťou a chceme sa pridať

Kandidát maďarskej opozície na premiéra Péter Márki-Zay pózuje so stúpencami. Foto - TASR/AP
Kandidát maďarskej opozície na premiéra Péter Márki-Zay pózuje so stúpencami. Foto – TASR/AP

Ústavu Viktora Orbána vyhlásime za neplatnú a funkcionárov dosadených Fideszom nebudeme rešpektovať, vraví v rozhovore nový líder maďarskej opozície Péter Márki-Zay.

Péter Márki-Zay prekvapivo vyhral primárky spojenej opozície v Maďarsku a stal sa spoločným kandidátom šiestich opozičných strán na premiéra. Sám je pritom nezávislým primátorom južnomaďarského mesta Hódmezővásárhely a doteraz nezastával žiadne funkcie v celoštátnej politike.

Hlási sa k stredopravej, konzervatívnej a kresťanskodemokratickej ideológii, ale podporujú ho aj ľavicové a zelené strany opozície.

Parlamentné voľby v Maďarsku budú v apríli 2022 a Fidesz Viktora Orbána bude prvýkrát čeliť jednotnej opozícii, ktorá v prieskumoch mierne vedie pred vládnou stranou. Ak však opozícia vyhrá voľby, bude sa musieť vysporiadať s ústavou, ktorú Fidesz schválil dvojtretinovou väčšinou v roku 2011, ako aj s Orbánovými funkcionármi zabetónovanými na niekoľko rokov.

Péter Márki-Zay hovorí, že po zmene vlády chcú zmeniť ústavný systém referendom a funkcionárov Fideszu by považovali za nelegitímnych. Rozprávali sme sa:

  • ako by jeho vláda zmenila vzťah Maďarska k Európskej únii;
  • čo by urobili s homofóbnym zákonom Fideszu;
  • čo si myslí o dvojakom občianstve a o vzťahoch Slovenska a Maďarska;
  • ako by podporoval Maďarov žijúcich v zahraničí.

Vy ste teraz kandidátom opozície na premiéra, poslaneckým kandidátom i primátorom. Ako stíhate vykonávať všetky tieto funkcie naraz?

Ako primátor som v posledných troch rokoch vybudoval šikovný tím a finančne sme na tom stále lepšie, takže záležitosti mesta sú, chvalabohu, v poriadku. Aj teraz sedím vo svojej primátorskej kancelárii, kde vykonávam svoje povinnosti štyridsať hodín týždenne. Počas kampane pred primárkami som si bral dovolenku. A to, že niekto je kandidátom na premiéra i poslanca, je v maďarskej politike bežné.

Ak by ste vyhrali voľby s jednoduchou väčšinou, nemali by ste to ľahké so zmenou súčasnej ústavy, ale ani s výmenou funkcionárov režimu Viktora Orbána. Tvrdíte, že by ste chceli, aby sa o novej ústave rozhodlo v referende, ale to by takisto nič negarantovalo. Ako sa dá táto otázka vyriešiť?

Toto je právno-teoretická otázka. Vytvárame práve poradný orgán právnikov, ústavných právnikov a právnych vedcov, na ktorých sa chceme v odborných otázkach spoliehať. To však viem aj ja, že pri zmenách režimov sa ešte nikde na svete nestalo, že by sa nový režim budoval na základe právnych predpisov predchádzajúceho režimu. Nebudeme viazaní ústavou a funkcionármi Fideszu. Potreba zmeny režimu sa zakladá na tom, že režim Fideszu nemá legitimitu ani podľa ústavy Fideszu.

Ako to myslíte?

Ústava totiž ustanovuje, že snaha o vybudovanie výlučnej moci sa zakazuje. Nepotrebujeme teda ústavnú väčšinu, ale ani jednoduchú, aby sme mohli vyhlásiť, že ak je niečo v rozpore s ústavou, tak je to neplatné. Fidesz sa so svojou dvojtretinovou väčšinou môže kedykoľvek rozhodnúť, že najbližšie voľby budú o 130 rokov. Samozrejme, nemuseli by sme to prijať. My však neakceptujeme ani to, že mediálna rada sa skladá výlučne z nominantov Fideszu a jej úlohou je zabezpečiť, aby opozičné médiá nemohli dostať ani frekvenciu. Nemôžeme akceptovať ani to, že verejný majetok previedli na súkromné nadácie, v správnych radách ktorých sedia výlučne nominanti Fideszu. Je takisto neakceptovateľné, že máme generálneho prokurátora, ktorý zločincov nestíha, ale kryje. Ak to niekto akceptuje, v Maďarsku nikdy nebude právny štát, sloboda tlače a demokracia.

Na Slovensku máme trochu podobnú situáciu po zmene vlády v minulom roku. Nová protikorupčná vláda sa teraz stretáva s tým, že na prokuratúrach a v niektorých orgánoch polície zostali ľudia bývalých vlád, ktorí teraz v podstate blokujú očistu štátu. Ste pripravení na takúto situáciu?

Základná právno-teoretická otázka je, že žiadny parlament nemôže obmedzovať rozhodovacie práva ďalšieho suverénneho parlamentu. Nemôže fungovať, že niekto rozkradne krajinu, nasťahuje sem zločineckých migrantov, zaočkuje ľudí nad 60 rokov vakcínami, ktoré pre nich nie sú vhodné, a aby za to nemusel niesť zodpovednosť. Ani to, že zabetónuje na deväť rokov generálneho prokurátora, ktorému ani nenapadne stíhať zločincov. Toto je neakceptovateľné. Aj vymenovanie týchto ľudí je neplatné, nová vláda ich musí nahradiť. Jednou z našich hlavných úloh bude, aby sme sa pridali k európskej prokuratúre. Potrebovali by sme európsku FBI, ktorá by mohla konať aj vtedy, ak sa vedenie štátu dostane pod riadenie zločincov.

Péter Márki-Zay po svojom víťazstve v opozičných primárkach. Foto – TASR/AP

Vy často hovoríte o tom, že Fidesz nasťahoval do Maďarska zločineckých migrantov, čím narážate na program vlády o prisťahovaleckých dlhopisoch, v rámci ktorého sa k pobytu v Maďarsku dostali aj osoby so zločineckým, dokonca aj s teroristickým pozadím. V otázke prístupu k utečencom má však opozícia podobné stanovisko ako vláda, prečo?

Fidesz sem pozýva migrantov ako pracovnú silu a tento program ohlásili už v roku 2002 (Orbán bol prvýkrát premiérom v rokoch 1998 až 2002 – pozn. red.). Maďarov teda nenahrádza Maďarmi, ale migrantami, pričom krajinu opustili státisíce Maďarov, aby pracovali v zahraničí. Nechcem tým zosilňovať žiadne predsudky, ale my musíme zvrátiť predovšetkým emigráciu našich občanov. Covid na to poskytol dobrú možnosť, keď sa v zahraničí zatvorilo mnoho reštaurácií a hotelov, kde pracujú aj Maďari. Orbán nič neurobil pre to, aby zabezpečil prácu doma tým, ktorí sa vtedy dočasne vrátili. Opozícia má jednotný názor na to, že nelegálnu migráciu musíme zastaviť a plot musí zostať. Musíme pritom prelustrovať tých migrantov, ktorých sem Fidesz nasťahoval. Tých zločincov, ktorých sem pustili bez akýchkoľvek ochranných opatrení, musíme vyhostiť. Medzinárodne hľadaných zločincov, akými sú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Viktor Orbán

Svet

Teraz najčítanejšie