Denník N

Verejný Fico je oveľa desivejší než ten súkromný z chaty

Robert Fico. Foto - TASR
Robert Fico. Foto – TASR

Je to zdanlivý paradox, ale naozaj vážne treba brať politikove slová určené verejnosti, nie tie, ktoré povie, keď si myslí, že ho nikto nepočúva.

V súkromí – súdiac podľa zverejnených útržkov rozhovorov na odpočúvanej chate – je Robert Fico zdržanlivejší a vecnejší než vo svojich verejných vystúpeniach. Obvykle to býva naopak: politici sú v súkromí často vulgárni a hýria konšpiratívnymi teóriami, ale keď sa postavia pred kamery, dávajú si pozor na jazyk. Robia to preto, lebo chcú pred voličmi vyzerať civilizovane.

Populisti na rozdiel od demokratických politikov však už dávno pochopili, že hystéria a vulgárnosť sa mnohým voličom páčia, lebo ich považujú za autentické. A taký Donald Trump či slovenskí fašisti sú naozaj autenticky nechutní na verejnosti aj v súkromí.

Kedy je však autentický samotný Fico? Keď vecne a chladnokrvne riadi svoju skupinu na chate alebo keď si sadne pred kameru a vychrlí do verejného priestoru dávku lží a zloby? Odpoveď je zrejmá: autentická tvár Roberta Fica je tá verejná, pretože politik je vždy len tým, čím je na verejnosti. A z dejín vieme, že politikom treba veriť, že myslia vážne to, čo ľuďom hovoria, akokoľvek hrozne ich slová znejú.

Štyri minúty

Preto som si v stredu večer pozrel Ficov štvorminútový prejav pred kamerou. Beriem jeho slová vážne, a preto sú o dosť desivejšie než tie, ktoré povedal na chate.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Nahrávky na chate

Robert Fico

Komentáre

Teraz najčítanejšie