Denník N

Pearl Jam aj Nirvana im robili predkapelu. A oni namiešali kokteil, ktorý ich preslávil, ale takmer zabil

V seriáli o prelomových nahrávkach roku 1991 pripomíname nadčasové dielo skupiny Red Hot Chili Peppers.

Krv, cukor, sex, mágia. Už tieto štyri slová v názve aj nezvyčajný obal vzrušovali fanúšikov a dráždili ostatných. Akokoľvek provokovali a akokoľvek divoké boli ich životy, vždy to boli predovšetkým výborní muzikanti. Do svojho piateho štúdiového albumu povestní najmä výbušnými koncertnými šou a nástrojovou zručnosťou, no vtedy sa to prelomilo a pridali aj silné pesničky. Našli svoj vlastný ksicht, svoj vlastný zvuk.

Dnes už presne vieme, ako to celé bolo. O dosť inak, než to vtedy vyzeralo. Vieme to z prvej ruky – spevák napísal knihu a vznikli tri filmy. Švagor basáka nakrúcal nahrávanie toho albumu, holandskí dokumentaristi prvé európske turné a Johnny Depp s kamerou zdokumentoval hlavný problém, ktorý zabránil skupine užiť si vydanie prelomovej nahrávky.

Tridsiate výročie je dobrou príležitosťou poskladať skutočný príbeh Red Hot Chili Peppers a očistiť ho od niekoľkých mýtov. Okrem toho sa dá pozrieť, ako dnes pôsobí hudba, ktorú na jeseň 1991 vydali pod názvom Blood Sugar Sex Magik. A je to zároveň historický portrét fungovania hudobného biznisu, v čase ešte pred nástupom digitálnej revolúcie.

Rozpad pred miliónmi divákov

Dnes už sú opäť spolu, v tej pôvodnej a najlepšej zostave, nabudení na ďalšie koncerty a na nové skladby. Takto idylicky to vyzeralo aj v októbri 1991. Navyše práve oni boli najväčšími hviezdami nastupujúcej generácie v muzikantsky veľmi silnom roku. Ich album vyšiel v rovnaký deň ako Nevermind od Nirvany, ale tá im na turné robila predkapelu, predtým ich koncerty otvárali Pearl Jam. Všetky tri kapely si v decembri zahrali počas jedného večera, v Los Angeles Sports aréne. Nemusíte však ľutovať, že ste tam neboli. Už vtedy boli vidno prvé praskliny úspechu Red Hot Chili Peppers.

„To, čo mohlo byť najvzrušujúcejším obdobím našej kariéry, sa skončilo veľmi zvláštne. John sa začal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

1991 - rok v hudbe

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie