Denník N

Neumriete na vakcínu, ale na covid, vraví hygienička ľuďom v „čiernych“ Michalovciach (reportáž)

Pacient na umelej pľúcnej ventilácii v Michalovciach. Foto N – Andrej Bán
Pacient na umelej pľúcnej ventilácii v Michalovciach. Foto N – Andrej Bán

Co ja by še dala zaočkovac, kedz ja nikam nechodzim, povie si babička na zemplínskej dedine. A deduško, ak ešte žije, prikývne.

Vypomáhajú vojaci, lekári robia, čo môžu, napriek tomu sa v okresoch na východe Slovenska pandemická situácia dramaticky zhoršuje. Najmä pre nízku mieru zaočkovanosti.

Po týždni, čo si „pobudli“ v bordovej, sa na východe ďalšie okresy podľa covid automatu pridali do najhoršej, čiernej farby. A na budúci týždeň bude čiernych ešte viac okresov.

Šéfka regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) s pôsobnosťou pre okresy Michalovce a Sobrance Janka Stašková hovorí kartárskou terminológiou, že by mohla mať v rukách dvoch žolíkov, ktorí by jej umožnili zabrániť tomu, aby ich pohltila čerň.

Prvý žolík: vysoká zaočkovanosť vo vekovej kategórii 50+. A druhý: miera pozitívnych PCR testov. Žiaľ, v oboch kritériách Zemplín prepadáva. A karty nie sú.

„Najčastejší argument proti očkovaniu? Umrieme na vakcínu, hovoria mi ľudia. Nie, umriete na covid, odvetím im,“ hovorí Stašková a priznáva, že je už unavená. A že má migrénu.

Bez žolíkov v ruke

„Dolná hranica zaočkovanosti na preradenie do svetlejšej farby je 65 percent zaočkovaných vo veku 50+. Michalovce ju majú na úrovni 56,7, Sobrance dokonca iba 53,8 percenta. V prvom okrese nám chýbalo 2950 ľudí, v druhom iba 904,“ povzdychne si šéfka RÚVZ. Na migrénu zabudne, keďže si ju nemôže dovoliť.

Je streda, poludnie. Aj ďalšie čísla riaditeľke prehlbujú vrásky.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Michalovciach

Od 28. júna do 11. júla bola časť redakcie Denníka N presťahovaná do Michaloviec. Zemplín sa tak stal hlavným regiónom nášho novinárskeho záujmu. Naši reportéri tu pracovali na reportážach, robili rozhovory, organizovali diskusie a stretávali sa s občanmi.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie