Denník N

Voliči Smeru a extrémistov k sebe majú blízko, nepodporujú boj s korupciou, sú proti inakosti a veria konšpiráciám, hovorí sociologička Bútorová

Foto N – Tomáš Benedikovič

Ľudia na Slovensku sú podľa prieskumov rekordne nespokojní s tým, kam smeruje ich krajina. Popularita všetkých súčasných politikov postupne klesá, na vzostupe je len Robert Fico (Smer) a v prieskumoch sa ako relevantní lídri s asi 20-percentnou dôveryhodnosťou začali objavovať odídenci z ĽS NS Milan Uhrík a Milan Mazurek.

Sociologička Bútorová sa vo svojom výskume pozrela na to, ako sa za posledných 30 rokov zmenili názory Slovákov a Sloveniek na demokraciu. Hoci na jednej strane deklarujeme, že vedcom treba veriť, sme veľmi náchylní dôverovať konšpiráciám. A hoci nám veľmi záleží na kvalite zdravotníctva, o svoje zdravie sa až tak nezaujímame a odmietame aj očkovanie.

Takmer tri štvrtiny Slovákov a Sloveniek si myslí, že ich krajina nemá dobré smerovanie. Naposledy sme mali takéto rekordne zlé čísla koncom roka 2011, keď padla Radičovej vláda. Je aj v súčasnosti dôvod pesimizmu najmä politický?

Áno. Takto pesimisticky vyzerala spoločenská klíma v júni 2021 a predpokladám, že odvtedy sa zásadne nezmenila. Bezprostredne po voľbách 2020 bolo vo vzduchu viac nádeje. Pesimizmus sa rozšíril najmä v dôsledku negatívnych zdravotných, ale aj sociálnych, ekonomických a psychických následkov pandémie a takmer univerzálnej nespokojnosti s jej manažmentom počas prvého roka vlády Igora Matoviča.

Zlepšilo sa to s nástupom premiéra Eduarda Hegera?

Spoločenská klíma sa ani vtedy výrazne nezlepšila – napriek jeho vyššej dôveryhodnosti v porovnaní s predchodcom. Pesimizmus umocňuje aj vedomie politickej bezvýchodiskovosti: doterajšie prieskumy politických preferencií naznačujú rovnováhu medzi podporou vnútorne nejednotnej vládnej koalície a medzi podporou opozície. Nespokojné sú dnes oba voličské tábory – podporovatelia vládnej koalície, ktorých rady sa povážlivo stenčili, i prívrženci opozície, ktorá na vládu ostro útočí a odmieta konštruktívnu spoluprácu dokonca aj na pôde boja s pandémiou. Politickú polarizáciu vyhrocuje aj boj s korupciou a organizovaným zločinom.

Takže ani odkrývanie korupčných káuz a uväznenie niektorých aktérov ľudí neupokojuje a nemajú pocit, že Slovensko je na dobrej ceste?

Rozviazané ruky pre vyšetrovateľov a prokurátorov a s tým spojená šanca postaviť sa proti korupcii a organizovanému zločinu je jednou z mála oblastí, ktorá v prieskumoch verejnej mienky dostáva od verejnosti lepšiu známku. Odkrývanie týchto káuz potvrdilo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Koronavírus

    Rozhovory

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie