Denník N

Záchranár Majerský: V čiernych okresoch je každý druhý výjazd ku covidu. Niektorí ani v sanitke so zápalom pľúc neveria, že ho majú

František Majerský. Foto N - Tomáš Hrivňák
František Majerský. Foto N – Tomáš Hrivňák

Šéf komory záchranárov František Majerský hovorí, že ak sa im nezvýšia platy, budú pre infláciu zarábať menej ako tento rok. „Máme toho už plné zuby,“ vraví.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

František Majerský riadi komoru zdravotníckych záchranárov a hovorí, že už aj v sanitkách vidieť zvyšujúce sa počty nakazených na covid. V rozhovore rozpráva:

  • ako vyzerajú prevozy najvážnejších pacientov,
  • s akými typmi útokov sa stretáva,
  • ako chýbajú pri iných pacientoch, keď musia prevážať covidových pacientov medzi nemocnicami,
  • ale aj o tom, s čím sa musia lekári či záchranári vyrovnávať.

Počty pozitívnych rýchlo stúpajú. Vidieť už rast aj u vás v záchrankách?

Určite áno. Posledné dva týždne čísla rastú. Najhoršie je to v čiernych regiónoch. Tam sú výjazdy ku covidovým pacientom stále častejšie. Prakticky každý druhý výjazd je tam už ku covidovému pacientovi. Najmä na severe Slovenska. Problém je, že sa plnia nemocnice. Záchranná služba vozí pacientov do nemocníc, kde sú ešte voľné lôžka, lebo Stará Ľubovňa a okolité čierne okresy ako Bardejov majú plné nemocnice a zhoršených pacientov, ktorí potrebujú umelú pľúcnu ventiláciu alebo ECMO (mimotelová membránová oxygenácia krvi), vozíme do Vyšných Hágov alebo do Popradu. Keď prevážame pacientov medzi okresmi, výjazd trvá aj dve hodiny a v oblekoch je to komplikované.

Keď takto prevážate, v akom stave sú pacienti?

Sú zaintubovaní na umelej pľúcnej ventilácii. ECMO je posledná šanca, ktorá by ešte mohla zvrátiť ich stav. Napájanie je veľmi komplikované, lekári sa počas druhej vlny museli naučiť s tým pracovať, lebo niektoré nemocnice s tým predtým nerobili.

Už máte toľko výjazdov ku covidovým pacientom ako v druhej vlne?

Ešte nie sme v takom stave ako v druhej vlne, keď na centrálnom príjme v Nitre stáli záchranky aj niekoľko hodín, aby mohli odovzdať pacienta. Chodíme k pozitívnym pacientom, niektorí nepotrebujú hospitalizáciu, sú doma, majú problém s dýchaním a teploty a zavolajú záchranku. To horšie podľa mňa ešte príde najbližšie týždne.

V novembri či začiatkom decembra môže prísť vrchol vlny. Na čo sa pripravujete?

Teraz vieme, do čoho ideme. Prvá vlna bola pre nás veľmi ťažká, nemali sme ochranné pomôcky ani postupy. Neboli sme na to pripravení. Nevedeli sme si ani zabezpečiť ochranné obleky, kupovali sme si obleky v maliarskych potrebách, kým boli otvorené. Teraz vieme, čo vírus spôsobuje, ako sa prejavuje a čo všetko robí. Máme dostatok ochranných pomôcok, vieme sa na to pripraviť. Vieme, do čoho ideme. Pri každom výjazde sa opýtame na anamnézu, a keď sa pýtame pacienta, či je očkovaný alebo nie, je automaticky podráždený, prečo sa to pýtame. Potrebujeme to vedieť do záznamu.

Je rozdiel, keď idete k očkovanému a neočkovanému?

Keď zavolajú záchranku očkovaní, priebeh

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Rozhovory

    V redakcii

    • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
    • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
    • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
    • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie