Denník N

Český týždeň: Zeman a jeho partia si užili štátne vyznamenania aj bez ceremoniálu

Foto - Facebook prezidentskej kancelárie Miloša Zemana
Foto – Facebook prezidentskej kancelárie Miloša Zemana

Česi oslavovali vznik Československa v komornejšom štýle. Komunisti majú nové vedenie, zatiaľ ale kráča cestou do zabudnutia. A koronavírus je späť.

Prinášame pravidelný piatkový český newsfilter – zhrnutie toho najdôležitejšieho, čo sa v Česku za uplynulý týždeň stalo. Udalosti vybral a zhrnul reportér českého Deníka N Kirill Ščeblykin.

1. Bez parády na Hrade

Doteraz sa hovorilo o tom, že Zemanov zdravotný stav ohrozuje predovšetkým odovzdanie moci novej vláde, pretože nie je isté, či by bol schopný vymenovať nového predsedu vlády.

Zemanov pobyt v nemocnici však teraz mohli Česi pocítiť aj pri štátnom sviatku 28. októbra.

Vznik Československa tento rok ako štátny sviatok oslavujú aj Slováci, no vzhľadom na to, že museli ísť do práce, nie je jasné, koľko z nich si ho vlastne všimlo. Komornejší priebeh mal však sviatok tento rok aj v Česku.

Česi, alebo aspoň ich inštitúcie, si každoročne na konci októbra pripomínajú hrdinov a tých, ktorí sa zaslúžili o štát. Po minuloročnom odložení pre koronavírus sa odkladá ceremoniál aj tento rok. Verejnosť však aspoň dostala zoznam laureátov.

Udeľovanie štátnych vyznamenaní sa za roky pod taktovkou prezidenta Miloša Zemana zmenilo na zvláštnu príležitosť, keď okrem vojnových veteránov a zaslúžených akademikov dostávajú štátne vyznamenania aj Zemanovi podporovatelia a prispievatelia dezinformačných webov.

Tento rok je tak na zozname okrem herečky Jiřiny

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Československo

Český týždeň

Český newsfilter každý týždeň ponúka prehľad najdôležitejších správ. Zhŕňa Kirill Ščeblykin.

Miloš Zeman

Svet

Teraz najčítanejšie