Denník N

Michal Wiezik: Boris Kollár vytĺka politický kapitál z rozčúleného vidieka, ktorý hucká krajná pravica

Michal Wiezik. Foto N – Ján Krošlák
Michal Wiezik. Foto N – Ján Krošlák

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

„Hovoril som ministrovi Budajovi, že manažérsky bolo nebezpečné ísť do reformy v nastavení koalície, kde je koaličným partnerom Boris Kollár a jeho hnutie, ktorí sa dlhodobo stavajú proti ochrane prírody,“ hovorí europoslanec PS/Spolu a ekológ MICHAL WIEZIK. Obáva sa, že ak reforma národných parkov nebude úspešná, na ďalších desať či dvadsať rokov bude pochovaná na škodu prírody.

V rozhovore sa ďalej dočítate:

  • prečo môže byť Boris Kollár pri národných parkoch v konflikte záujmov,
  • ako hodnotí memorandum medzi rezortmi životného prostredia a pôdohospodárstva,
  • či je potrebné sadiť v národných parkoch stromčeky,
  • čo sa stane, ak sa neuskutoční reforma národných parkov.

Národná rada má na aktuálnej schôdzi hlasovať o návrhu zákona, ktorý by presunul štátne pozemky v národných parkoch spod rezortu pôdohospodárstva pod rezort životného prostredia. Pôvodne malo ísť o všetky pozemky v 3., 4. a 5. stupni ochrany. No po výhradách hnutia Sme rodina prišlo k viacerým zmenám a obaja ministri schválili memorandum, v ktorom sa už hovorí len o presune rezervácií so 4. a 5. stupňom ochrany, ak park nemá hotovú zonáciu, čo väčšina zatiaľ nemá. Ako hodnotíte túto zmenu?

Zmena sa rodí ťažko, je to komplikovaný proces a začal už pred rokom pri novom programovom vyhlásení vlády. Vidíme, že z pôvodne ambiciózneho cieľa sa postupne odkrajuje a ustupuje. No tento vývoj ma neprekvapuje. Mal som možnosť komunikovať s ministrom Budajom a hovoril som mu, že manažérsky bolo nebezpečné ísť do toho v nastavení koalície, kde je koaličným partnerom Boris Kollár a jeho hnutie, ktorí sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Ochrana prírody

Rozhovory

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie