Denník N

Nahrávka z chaty: Fico pomáhal priateľke s bezpečnostnou previerkou, otázky dostala vopred

Katarína Szalayová. Foto - N
Katarína Szalayová. Foto – N

Národný bezpečnostný úrad na podozrenia vyplývajúce zo slov Roberta Fica v poľovníckej chate hovorí, že preverí prípad prokurátorskej čakateľky Szalayovej a bude informovať parlamentný výbor.

Predseda Smeru Robert Fico pomáhal svojej priateľke – prokurátorskej čakateľke Kataríne Szalayovej – s absolvovaním pohovoru na Národnom bezpečnostnom úrade (NBÚ), aby jej nezobrali bezpečnostnú previerku.

Fico to sám priznal pred advokátmi Marekom Parom a Pavlom Gašparom a majiteľom SBS Bonul Miroslavom Bödörom na poľovníckej chate odpočúvanej políciou. Priznal zároveň, že mu niekto – zrejme z NBÚ – pomáhal, aby Szalayová pri pohovore uspela, keďže dopredu vedela, čo sa jej budú pýtať.

„Však ale čo tie k…y robia tej mojej kamarátke, mojej priateľke zase. Tak ide, mala by teraz ísť šiesteho či siedmeho októbra na prokurátorské skúšky – už záverečné. Tri roky je na prokuratúre, však viete. Nie? Čo urobili? Na 16. septembra ju predvolali na pohovor,“ opisuje Fico, ako zrazu Szalayovú predvolal NBÚ.

Dôvodom boli informácie, ktoré priniesol Denník N – prokurátorská čakateľka Szalayová jazdí na luxusnom Volkswagene Arteon v cene okolo 50-tisíc eur, hoci oficiálne zarába len zhruba 600 eur mesačne. Szalayová to vysvetľovala tým, že ide o auto jej matky. Tá je pritom opatrovateľkou v Rakúsku a je len ťažko predstaviteľné, že by si mohla dovoliť darovať dcére takéto auto.

Podobne ako Robert Fico, aj Szalayová prespávala v kaštieli vo Vinosadoch, ktorý vlastní schránková firma v New Jersey; v pozadí spoločnosti môžu byť ľudia Juraja Širokého alebo Miroslava Výboha, hoci Výboh to poprel a Široký to nekomentuje.

Prokurátori musia mať bezpečnostné previerky NBÚ, inak by sa nemohli oboznamovať s prípadmi, z ktorých veľká časť je pod rôznym stupňom utajenia.

„Napísali jej, že majú informácie, ktoré ich oprávňujú zobrať jej previerku na dôverné, má previerku na dôverné, a že musí prísť a dôvodom je, že jazdí na aute, ktoré nám serie na hlavu,“ sťažuje sa Fico na zázname z 29. augusta tohto roka.

Video: Ako prokurátorská čakateľka Szalayová utekala pred otázkami o majetku (autorky: Monika Tódová, Martina Koník)

Zavolal Martinovi a bolo

Ako bývalý trojnásobný premiér postupoval?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Nahrávky na chate

Robert Fico

Slovensko

Teraz najčítanejšie