Denník N

MacGyver 21. storočia dorazil na Mars – čo si myslí veda o filme Marťan

Marťan (2015). Foto – 20th Century Fox
Marťan (2015). Foto – 20th Century Fox

Je to film o snívaní. A o veľkej ceste, ktorá nás všetkých presahuje. Sci-fi je len predloha. Aj Werner von Braun postavil mesačnú raketu Saturn až po tom, ako sa v mladosti zasníval pri čítaní Cesty na Mesiac od legendárneho Julesa Verna.

Pamätáte si MacGyvera? Ak nie, zrejme vás obišla seriálová vlna zo začiatku deväťdesiatych rokov. MacGyver bol kreatívny frajer, ktorý na hone za darebákmi dokázal vyrobiť zo žuvačky plastickú trhavinu alebo prerezať hrubú oceľovú rúru dentálnou niťou.

Nemusíte zúfať ani sťahovať. MacGyver má nasledovníka. V 21. storočí doletel až na Mars, v hlavnej role nahradil Richarda Andersona astronaut Mark Watney. Stvárnil ho Matt Damon.

Teraz vážnejšie. Pre každého fanúšika vesmírnych letov je film Marťan vizuálna lahôdka. Toľko potenciálnych katastrof a gravitačných rébusov za obežnou dráhou Zeme na centimeter štvorcový filmového plátna inde zrejme nenájdete. Na „trápny“ Armagedon zabudnite. Na 3D kine nešetrite.

Faktmi podkutý astronóm z kinosály bez ujmy celkom neodíde. Je pravdepodobné, že veľakrát mihne brvou, občas neveriacky pokrúti hlavou a v niektorých momentoch mu môžu zabehnúť pukance.

Marťanská búrka

Dej knihy Andyho Weira, rovnako ako filmového spracovania Riddleyho Scotta, sa začína pri apokalyptickej marťanskej búrke. Prachová metelica takmer sfúkne návratový modul astronautov a jedného z nich dočasne pochová v pieskovom záveji.

Faktom je, že na Marse pomerne často vejú silné vetry a prachové búrky dokážu zahaliť niekedy celú planétu. Rýchlosť vetra sa tam môže vyšplhať na 160 km/h a na oblohe pokojne uvidíte tornádo. Tlak v atmosfére Marsu je však taký nízky, že by sa dal na Zemi porovnať s miernym vetríkom. Takým, že by nikomu neublížil.

marťan foto
Foto – 20th Century Fox

Chôdza po planéte, štart z Marsu

Pozornému divákovi neujde, že astronauti po Marse chodia tak, ako keby boli na prechádzke pozemským parčíkom. Faktom je, že gravitácia na povrchu Marsu dosahuje úroveň 30 percent tej pozemskej. Tam, kde nás filmári ukrátili o autentickosť chôdze po Marse, pridali na príjemnom plávaní astronautov útrobami kozmickej lode v mikrogravitácii. V 3D kine je to skvelý zážitok.

Rovnako ako štart návratového modulu MAV (Mars Ascent Vehicle) z povrchu Marsu. Zatiaľ na úrovni sci-fi, lebo nič podobné sme ešte nevyskúšali. Neexistuje ani plán využitia oxidu uhličitého z atmosféry Marsu na pohon rakety.

Prvý pokus vrátiť sa na červenú planétu dostane NASA v roku 2020, keď na povrchu planéty pristane vozidlo, ktoré zhromaždí vzorky pôdy, a iný lander (pristávací modul) ich neskôr pri generálke na pilotovanú misiu odvezie nazad na Zem.

Pestoval zemiaky, aby prežil

Ale vráťme sa späť k filmu Marťan a jeho hlavnému hrdinovi, astronautovi Watneymu. Ten si zabudnutý milióny kilometrov ďaleko naordinoval zemiakovú diétu pestovaním rastlín v marťanskej pôde obohatenej obsahom toalety. Nemožné? Naopak. Pre budúce prežitie na Marse nevyhnutné.

martan 3
Foto – 20th Century Fox

Komunikoval pomocou sondy Pathfinder

Najväčšia finta filmu príde v momente, keď hlavný hrdina nájde dávno vyhasnutú sondu Mars Pathfinder s miniatúrnym vozidlom Sojourner, ktoré ako prvé brázdilo marťanské pláne v roku 1997. Napojí ich na novú batériu, nasleduje živá komunikácia so Zemou v retro štýle PC-čiek z deväťdesiatych rokov. Zdá sa to byť filmárska hyperbola, ale nie je ďaleko od pravdy. Sonda je podľa všetkého stále funkčná, zaprášená, ale v podstate iba bez šťavy.

martani
Foto – 20th Century Fox

Film rešpektuje časové odozvy v komunikácii

Oceniť treba fakt, že film rešpektuje časové odozvy v komunikácii medzi Zemou a Marsom. Nie na plátne, ale v deji cítime, že dvadsať minút dlhé čakanie je na plynulý rozhovor málo. Astronauti si musia autenticky poradiť sami. Keď hovoríme o čase, korektná je aj projekcia preletu medzi planétami. Rešpektuje naše súčasné technické možnosti na úrovni šiestich mesiacov. Samozrejme, jednosmerne.

Prebúdza v nás snenie

Poviete si, čo tam po vedeckej presnosti. Súhlasíme. Je to film o snívaní. A o veľkej ceste, ktorá nás všetkých presahuje. Sci-fi je len predloha. Aj Werner von Braun postavil mesačnú raketu Saturn až po tom, ako sa v mladosti zasníval pri čítaní Cesty na Mesiac od legendárneho Julesa Verna.

NASA bude Marťana používať ako reklamu na získanie podpory svojich pilotovaných misií. Prvý pozemšťan, ktorý otlačí topánku v marťanskom prachu, je už vo výcviku. Zrejme to nebude MacGyver, ale možno práve vedľa vás sedí v kine.

Autori pracujú v Slovenskej organizácii pre vesmírne aktivity (SOSA)

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra, Veda

Teraz najčítanejšie