Denník N

Prečo zverejňujeme nahrávky z chaty a prečo by mal mať Fico problém

Robert Fico. Foto N - Tomáš Benedikovič
Robert Fico. Foto N – Tomáš Benedikovič

Novinári nemôžu špekulovať a len tak sa rozhodnúť, že dôležité informácie nezverejnia. Čitatelia ich môžu slobodne ignorovať, novinári nie.

Z nahrávok z poľovníckej chaty je už dnes jasné, že Robert Fico sa tajne stretáva s ľuďmi, ktorí sú ochotní urobiť čokoľvek, aby dostali z väzby a zbavili obvinení svojich blízkych a kumpánov z korupčného systému. Ten tu doviedli do dokonalosti počas vlád Roberta Fica.

Aj z nahrávok je jasné, že jeho zvyšky stále fungujú a bránia spravodlivosti na prokuratúre, súdoch, polícii, bezpečnostnom úrade či v tajnej službe.

Napriek tomu silnie aj diskusia, či sme mali nahrávky z chaty zverejňovať. Je to dôležitá diskusia, preto sa pokúsim objasniť, ako o tom rozmýšľame v Denníku N.

Gorila a chata

Keď sme získali prepisy a nahrávky z poľovníckej chaty, okamžite sme ich začali skúmať a analyzovať. Vedeli sme, že špeciálna prokuratúra ich vložila do spisu v kauze Očistec a nahrala ich polícia.

Nebola preto pochybnosť, že sú autentické, a veľmi rýchlo sa k nim prihlásil aj Robert Fico. Prvý zásadný problém, pred ktorým v takomto prípade médiá stoja, tak bol vyriešený.

Aj ja som nahrávky v prvej reakcii označil za Gorilu 2. A stále platí, že je tam viacero podobností.

Tak ako v byte na Vazovovej, aj teraz nahrali skupinu vysokopostavených ľudí, ktorí si myslia, že sú v bezpečnom prostredí a môžu sa rozprávať bez obavy, že by ich im reči uškodili.

Tak ako pri Gorile, aj teraz sa rozprávajú o porušení zákona a prezrádzajú detaily svojich stratégií.

Zásadný rozdiel je zatiaľ v tom, že pri Gorile boli nahrávky dlhé roky iba v rukách tajnej služby a ľudí, ako je Marian Kočner a asi aj Jaroslav Haščák. Tu ich len pár mesiacov po stretnutiach pozná celé Slovensko.

Keď mi Tom Nicholson ukázal približne sto strán Gorily, mal som v rukách analýzu agenta SIS. Nahrávku sme nemali a ani len prepisy tých nahrávok. Tom sa dlhé mesiace pokúšal Gorilu overiť a potvrdiť jej pravosť. Tajná služba,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauza Gorila

Nahrávky na chate

Robert Fico

Komentáre

Teraz najčítanejšie