Denník N

Slávny taliansky dezert tiramisu vznikol náhodou. Mohla za to zmrzlina a únava po pôrode

Ilustračné foto - wikipedia
Ilustračné foto – wikipedia

Tiramisu si privlastňujú viaceré talianske regióny. Do sveta sa však dostal vďaka reštaurácii v Trévise, ktorú viac ako polstoročie viedol Ado Campeol.

Je to bezpochyby jeden z najznámejších talianskych dezertov. Jeho základ tvorí syr mascarpone a piškóty namočené v káve. Všetko sa na záver posype kakaom. Práve vďaka jednoduchej príprave, na ktorú nie je potrebná rúra, sa tento koláč rozšíril do sveta.

Ado Campeol, ktorého v Taliansku označujú za otca tiramisu, zomrel v nedeľu vo veku 93 rokov. V skutočnosti však tento dezert nevymyslel.

Z náhody slávny dezert

Campeol bol majiteľom reštaurácie Le Beccherie v severotalianskom meste Tréviso, kde tento recept vymysleli. Reštauráciu otvorila Campeolova rodina v roku 1939 a Ado Campeol ju prebral na konci druhej svetovej vojny a viedol ju do roku 2014, keď ju predal.

V reštaurácii sa však pohyboval od detstva. Otcovi pomáhal už ako 12-ročný, aby v nej strávil nasledujúcich 60 rokov. Le Beccherie sa postupne stala jednou z najvyhľadávanejších reštaurácií v regióne pre tradičnú taliansku kuchyňu a kvalitné vína.

„Najväčšiu radosť mu spôsobovalo, že videl množstvo mladých ľudí, ktorí začínali v Beccherie a z ktorých sa neskôr stali majitelia skvelých reštaurácií,“ povedali pre Tribuna di Treviso jeho deti Carlo a Marina. A práve v reštaurácii Le Beccherie vzniklo aj tiramisu.

Tak ako to býva pri slávnych receptoch, aj tento dezert bol výsledkom náhody. V jeho prípade

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie