Denník N

Slovák vytvoril rekord na pretekoch v New Yorku. Bežal päťtisíc kilometrov okolo školy

Ananda-Lahari Zuščin. Foto - srichinmoyultraphoto.com
Ananda-Lahari Zuščin. Foto – srichinmoyultraphoto.com

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

ultrabežec zo Slovenska Ananda-Lahari Zuščin vytvoril rekord na najdlhších bežeckých pretekoch na svete.

47-ročný vytrvalec z Kysaku v utorok v New Yorku ukončil svoj sedemnásty Sri Chinmoy Race, čo je nové maximum tohto netradičného podujatia.

Preteky s celým názvom Sri Chinmoy Self-Transcendence 3100 Mile Race oficiálne merajú 4989 kilometrov a súťažiaci majú na ich zdolanie 52 dní.

Okrem dĺžky je netradičná aj trať. Celé preteky sa odohrávajú na 883-metrovom asfaltovom okruhu v newyorskej mestskej časti Queens, zatiaľ čo na ulici prebieha normálny život.

Na úspešné ukončenie podujatia musia účastníci absolvovať 5694 okruhov a denne prebehnúť v priemere 96 kilometrov.

Podujatie vzniklo v roku 1996, koná sa každoročne v mesiacoch jún až august. Jeho zakladateľom je indický mysliteľ a duchovný učiteľ Šrí Činmoj.

Okrem mužskej nájdeme výraznú slovenskú stopu aj medzi ženami. Držiteľkou ženského rekordu je Kaneenika Janáková z obce Cerová pri Senici. Ultrabežkyňa, ktorej rodné meno je Tereza a nové meno prijala vďaka Šrí Činmojovi, vytvorila rekord v roku 2017.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok. Posielame ho aj e-mailom, vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


Pre bežcov sa preteky začínajú každé ráno o 6.00, keď sa spoločne postavia na štart. Zaznie štartový pokyn a nasledujúcich 18 hodín krúžia okolo strednej školy Thomasa Edisona. Trať opustia po polnoci, nasleduje krátky spánok a o šiestej ráno už opäť čakajú na štarte.

Keďže preteky prebiehajú v júni až auguste, bežci na trati často zápasia s extrémnymi teplotami, ale aj chladom, vetrom či dažďom.

Slovák Ananda-Lahari Zuščin prežil stovky takýchto dní.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie