Denník N

O kresle primátora Košíc uvažujú viacerí, o župana akoby nebol záujem  

Kto budú súperi primátora Polačeka a župana Trnku? Foto N – Tomáš Benedikovič, TASR
Kto budú súperi primátora Polačeka a župana Trnku? Foto N – Tomáš Benedikovič, TASR

Roky boli Košice a Košický kraj baštou Smeru. Na dlhé roky najdôležitejšie pozície obsadili Zdenko Trebuľa (takmer 20 rokov bol primátorom a županom) a Richard Raši (osem rokov primátorom).

Zmenili to až ostatné voľby. Najprv v roku 2017 Raši tesne (o necelých 900 hlasov) a veľmi prekvapivo prehral s Rastislavom Trnkom v súboji o župana. O rok neskôr stratil Smer aj post primátora. Rašiho viceprimátor Martin Petruško neuspel proti Jaroslavovi Polačekovi.

V Košiciach tak nastala nová éra, z bašty Smeru sa stala bašta aktivistov. Tí sa predtým zviditeľňovali napríklad kritikou parkovacieho systému, ktorý v meste nastavila spoločnosť EEI. V mestskom parlamente mali potom aktivisti dostatok poslancov na svojej strane, aby mohli presadiť, čo v kampani sľubovali.

Ako sa im to podarilo, o tom rozhodnú voliči práve o rok, keď budú prvýkrát spojené regionálne aj komunálne voľby. Ich presný termín ešte nie je známy.

Dóm sv. Alžbety v Košiciach. Foto – TASR

Rok pred spojenými župnými a komunálnymi voľbami sme zisťovali, ktoré nezávislé osobnosti uvažujú o tom, že by mohli stáť na čele mesta či kraja, ako pokročili

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komunálne a župné voľby 2022

Košice

Slovensko

Teraz najčítanejšie